Предсједница Републике Српске присуствовала обиљежавању 77 година од страдања Срба у Старом Броду на Дрини

07/09/2019

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је данас обиљежавању 77 година од страдања Срба у Старом Броду на Дрини.

Предсједница Републике Српске изјавила је да ово мјесто заслужује пажњу и да је обавеза да свако мјесто српског страдања буде обиљежено на адекватан начин да се тако нешто не би поновило.

„Многи одговори леже у ријеци Дрини“, рекла је предсједница Цвијановић у Старом Броду гдје је данас освештан Спомен-музеј српском жртвама које су мученички страдале 1942. године од усташке руке.

Предсједница Републике је захвалила донаторима Миодрагу Давидовићу, Спасоју Албијанићу, архитекти Новици Мотики и протојереју свештенику Драгану Вукотићу, које је данас и одликовала Медаљом заслуга за народ.

„Вјерујем у Републику Српску која ће бити сваки дан све јача и јача“, рекла је предсједница Цвијановић и указала да је најважнија слобода коју данас српски народ ужива.

Предсједница Републике Српске изјавила је у Старом Броду, на мјесту страшног злочина над српским народом, да нема планирања бућности и живљења садашњости ако нисмо свјесни прошлости и свих изазова које је та прошлост доносила.

„Згрожени свим што се дешавало на овом мјесту, начином на који су људи убијани само зато што су Срби и свим што је та патња донијела тада њима, али и нама данас, ми морамо да изградимо сопствене механизме одбране да се тако нешто више никада не би поновило“, истакла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике је нагласила да је сваки пут кад је Дрина раздвајала Србе било тешких страдања, а сваки пут када је спајала осјећали су се заштићени.

„Зато треба увијек, данас нама, а у будућности онима који се буду бавили важним пословима, да Дрина буде главни оријентир. Дрина мора да нас спаја, да нам показује да смо једно, да се можемо бранити, те да морамо изградити такву свијест да увијек поштујемо своје жртве и да планирајући ту будућност присјећамо се свега из прошлости кроз шта смо прошли“, поручила је предсједница Републике.

Предсједница Републике Српске је нагласила да вјерује у Републику Српску јер она носи снагу народа.

„Само таква Република Српска може да постоји, која служи својим интересима а да никога другог не повриједи. Не желимо да будемо било чије политичке слуге, ни оних у Сарајеву, ни било кога ко смишља одређене планове у бијелом свијету“, истакла је предсједница Републике Српске.

Предсједница Републике је рекла да је Република Српска савладала многе препреке и проблеме, и финансијске и економске и политичке, али је успјела да иде даље.

„Успјели смо све то да савладамо и корачамо даље и корачаћемо даље у будућност, знајући да цијенимо оно што имамо а то је слобода. Слобода је најважнија, јер је изграђена на многим жртвама и тешкој прошлости која нас је чинила робовима и страдалницима, али истовремено и довољно паметним да ни по коју цијену не смијемо да жртвујемо слободу коју данас уживамо“, истакла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике Српске је навела да је искористила могућност да као предсједник Републике уручи признања људима који су дали велики људски и финансијски допринос да се овај злочин отргне од заборава.