Предсједница Републике Српске присуствовала хуманитарној манифестацији за изградњу Српско-руског духовног центра православља код Манастира Свете Матроне Московске у насељу Ритешић код Добоја

05/10/2019

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је хуманитарној манифестацији за изградњу Српско-руског духовног центра православља код Манастира Свете Матроне Московске у насељу Ритешић код Добоја.

Том приликом, предсједница Републике Српске изјавила је да Руска Федерација никада није условљавала Српску на политичкој сцени, а да су Срби и Руси кроз историју увијек били на страни истине.

Предсједница Цвијановић је током обраћања захвалила амбасадору Руске Федерације у БиХ Петру Иванцову, предсједнику Удружења српско-руског пријатељства и јединства православних народа Зорану Гајићу и Градској управи за његовање добрих односа српског и руског народа.

„Желим се захвалити свим људима који одржавају те везе. Вјерујем у Српску, али и пријатељства која морамо да градимо“, рекла је предсједница Републике.

Предсједница Републике изјавила је да комплекс у добојском насељу Ритешић, осим материјалне, има и духовну вриједност и да га треба промовисати да би се, поред домаћих, привукли и руски туристи.

Предсједница Цвијановић изразила је задовољство што је данас присуствовала хуманитарној манифестацији за изградњу Српско-руског духовног центра православља код Манастира Свете Матроне Московске у добојском насељу Ритешић и пожељела да овај комплекс коначно добије своје обрисе.

„Срећна сам што сам као предсједник Републике могла да на неки начин допринесем изградњи овог духовног центра са манастиром“, рекла је предсједница Републике и додала да је, осим тога што се показује пријатељство и јединство српског и руског народа, културе и традиције, веома важно да ово мјесто буде позиционирано на начин да привлачи руске туристе, али и становнике Републике Српске и земаља окружења.

„Задовољна сам што смо дио овог пројекта и сигурно ћемо као институције подржавати овакве активности“, рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике Српске и амбасадор Руске Федерације у БиХ претходно су обишли манастирски комплекс, изложбу руских икона и штандова који су постављени у оквиру традиционалне манифестације „Дани меда, ракије и припремања котлића“.