Предсједница Републике Српске присуствовала хуманитарној фудбалској утакмици ветерана ФК „Црвена звезда“ и ФК „Борац“

12/09/2019

Предсједница Републике Српске  присуствовала је данас у Бањалуци хуманитарној фудбалској утакмици ветерана ФK „Црвена звезда“ из Београда и ФK „Борац“ из Бањалуке, у организацији Фондације „Дјеца нам се рађала“.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић  рекла је да сви треба да буду окупљени око оваквих активности и подрже и институције и организације из невладиног сектора које желе градити бољу будућност.

„Подржавам све активности које су у оквиру наше приче о већем броју становника Српске, побољшаној демографској слици“, истакла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике је изразила задовољство због тога што почетку кампање „Дјеца нам се рађала“, у организацији истоимене фондације, присуствује велики број људи који су тако подржали овај догађај, чији је циљ подизање свијести о значају повећања наталитета у Републици Српској.

„То је нешто око чега треба да будемо окупљени – подржати институције које настоје побољшати живот грађана, младих брачних парова, а што подразумијева и рад на пронаталитетним мјерама“, навела је предсједница Републике.

Предсједница Цвијановић  је нагласила да је исто тако неопходно подржати и организације из невладиног сектора које желе да иду корак по корак са институцијама у бољу будућност, и то са јасним циљем, а то је да Република Српска има више становника, да се рађају дјеца, да буде што више срећних породица, да се ради на рјешавању њихових проблема, али и да се гради извјеснија будућност по питању економске слике.

„То је један комплексан програм, а овај догађај данас је саставни дио нечега што већ радимо неко вријеме заједно са тимом експерата, са Владом Републике Српске, и што ја као предсједник Републике координирам. Оваква окупљања показују да смо сви свјесни да треба да будемо заједно када је ријеч о добрим стварима, а жељети да нас има више је више него добра ствар“, рекла је предсједница Српске.

Предсједница  Цвијановић је истакла да је Српска и у претходним годинама, ма како тешке биле, имала прилично солидан сет мјера усмјерених на пронаталитетну политику, побољшање демографске слике.

„Међутим, то није довољно. Морамо да се осврнемо и на нека друга питања, која нису само финансијска. Морамо радити на нефинансијским мјерама – утврдити улогу породице у друштву, олакшати живот мајкама које су запослене, помоћи онима које не раде да нађу посао, да све то избалансирају са породичним животом“, навела је предсједница Републике.

Предсједница  Цвијановић  је рекла да је потребно реформисати образовање, да би дјеца након завршетка школе, факултета, имала извјестан посао, повећати плате, да радници знају да треба да остану овдје, а не да воде своју дјецу, младост Српске у иностранство.

„Задовољна сам што смо већ озбиљно кренули у велику активност реализације мјера и постизања добрих резултата“, нагласила је  предсједница Српске.