Предсједница Републике Српске присуствовала Фестивалу јапанске трешње – у спомен Јадранки Стојаковић

22/04/2019

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је вечерас у Бањалуци Фестивалу јапанске трешње – у спомен Јадранки Стојаковић.

Предсједница Републике Српске изразила је увјерење да ће Фестивал јапанске трешње – у спомен Јадранки Стојаковић, као и слични догађаји на којима се промовише богатство различитих култура, допринијети јачању пријатељских веза Српске и Јапана, те оцијенила како је Стојаковићева нотама спојила двије културе.

Предсједница Цвијановић је изразила задовољство што је била у прилици да буде покровитељ ове манифестације која је одржана у част  кантауторки Јадранке Стојаковић, те захвалила амбасадору Јапана Хидејукију Сакамоту што је учествовао у његовој организацији.

Предсједница Републике Српске је у обраћању окупљенима у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци рекла да је Стојаковићева била велики човјек, понос свима и да је оставила снажан траг на многим генерацијама, те да је ово мала прилика да јој се одуже.

„Она је нешто заједничко што имамо ми и Јапан. Осим што смо пратили њен живот и стварлаштво, вечерас смо могли да осјетимо како је то када се спајају културе“, истакла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Српске је захвалила народу и Влади Јапана на свему што су Српској дали од од рата до данас, те подсјетила да је Јапан један од највећих донатора који је уложио близу милијарду КМ на простор БиХ, од чега је знатан дио средстава отишао у Српску.

„Спроводили су се сјајни пројекти на нивоу локалних заједница, улагало се у јавно здравство, образовање, у комуналну дјелатност, набавку одређених саобраћајних средстава и свега онога што смо ми исказали као потребу“, подсјетила је предсједница Републике Српске.

Предсједница Цвијановић је посебно нагласила везу са Јапаном преко бројних људи са ових простора који су имали прилику да се, захваљујући донацијама, стипендијама и слично, едукују и усавршавају у тој земљи, а онда се врате да овдје живе и подијеле своје знање.

„Наравно, веза је и Јадранка Стојаковић, жена која је обиљежила многе генерације на простору бивше Југославије, али када видимо како је радила, живјела и стварала у Јапану, онда знамо да је оставила траг у тој земљи и то ме чини срећном и на неки начин смо у обавези да то памтимо“, нагласила је предсједница Републике.

Предсједница Републике Српске је захвалила и члановима Удружења обољелих од АЛС-а са којима је дошла у контакт прије неколико година и препознала њихове потребе.

„Осим што је ово вече сарадње са Јапаном и сјећање на Јадранку и све што нам је дала, ово треба да буде и вече када исказујемо подршку и удружењу и свим обољелим и да знају да у институцијама, али и у нама као грађанима, имају подршку за све што им је потребно“, поручила је предсједница Републике.

Предсједница Цвијановић је вечерас додијелила плакету „Палата Републике Српске“ јапанском амбасадору за пружање подршке у образовном, културном и научном развоју друштва, организацији хуманитарних акција, као и за јачању свеукупних односа између Јапана и Српске.