Предсједница Републике Српске присуствовала академији “Егзодус и трајање” – подсјетник на ратна дешавања у Возући

09/09/2019

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је у Добоју академији “Егзодус и трајање” – подсјетник на ратна дешавања у Возући, те етничко чишћење више од 40.000 Срба са подручја Зенице, Жепча, Бановића и Завидовића.

Предсједница Републике Српске поручила је да се не смије заборавити тежина злочина који је почињен на подручју Возуће 1995. године, да је важно присјећати се жртава и славити слободу.

„Многи људи који су се раније, а и данас се баве политиком у другом ентитету, били су непосредно везани за све оно што се тамо чинило, тешке злочине и оно што је чинила такозвана Армија БиХ, уз ангажовање муџахедина“, рекла је  предсједница Цвијановић  пред почетак академије.

Предсједница  Републике је напоменула да су муџахедини звјерски и бјесомучно убијали Србе на том простору и били познати по томе што су одсијецали главе, али да, нажалост, тада у свијету нико на то није обраћао пажњу.

Предсједница Српске  је оцијенила да су страхоте, због којих су Срби из Возуће морали да напусте тај простор, њима дале нову снагу да се интегришу у друге локалне заједнице и допринесу њихoвом развоју, а најчешће у Добоју.

Предсједница Републике је нагласила да је народ на том подручју 1995. године претрпио страхоте, да је више од 30 села спаљено, око 2.000 људи протјерано са вјековних огњишта, уз велики број страдалих цивила и бораца.

„Kод нас који смо живјели у окружењу у том периоду шапатом се преносила прича о храбрости, али и тешкоћама кроз које је пролазило становништво Возуће“, додала је предсједница  Цвијановић.

Предсједница Српске  изразила је подршку Завичајном удружењу Завидовићана са сједиштем у Добоју, које је организатор вечерашње академије „Егзодус и трајање“ – подсјетник на ратна дешавања у Возући, којој је присуствoвао и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

„Важно је да славимо слободу, да славимо Републику Српску и да покажемо и на овај начин да смо опстали и да можемо заједно да градимо будућност“, поручила је предсједница  Републике Српске.