Предсједница Републике Српске примила у наступну посјету амбасадорку Краљевине Шведске у БиХ

13/11/2019

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас у свом кабинету са новоименованом амбасадорком Краљевине Шведске у БиХ, Јоханом Стромквист /Johanna Strömquist/ о актуелној политичкој и економској ситуацији у Српској и БиХ, процесу европских интеграција, те изазовима са којима се БиХ суочава на том путу.

Током разговора о политичким приликама у БиХ, предсједница Републике Српске је истакла да основни проблем представља то што ни након тринаест мјесеци од избора није формиран нови сазив Савјета министара, као ни власт на нивоу Федерације БиХ, те додала да провођење изборне и демократски изражене воље грађана не може бити предмет политичких условљавања.

Предсједница Републике Српске је нагласила да је блокирање процеса формирања власти онемогућило напредак БиХ на европском путу, те истовремено зауставило бројне реформске и развојне процесе од којих дугорочно зависе институционална и политичка стабилност, као и животни стандард грађана оба ентитета.

Овом приликом, предсједница Цвијановић пожељела је добродошлицу у БиХ амбасадорки Стромквист, те изразила очекивање да ће добра сарадња институција Српске и Краљевине Шведске у наредном периоду бити додатно унапређена.