Предсједница Републике Српске обратила се у Београду на свечаном пријему поводом Дана Републике Српске и 28 година од доношења првог Устава Републике Српске

28/02/2020

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић обратила се вечерас у Београду на свечаном пријему поводом Дана Републике Српске и 28 година од доношења првог Устава Републике Српске.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла да је у протеклих 28 година од доношења првог Устава Српске стало много искушења, али и лијепих ствари, много оспоравања, али и много остварених резултата, али оно што је непромијењено јесте свијест о важности њеног постојања и одлучност да се Република Српска даље развија и јача.

„Част и задовољство ми је што сам вечерас у Београду и што већ традиционално, у организацији Представништва Републике Српске у Србији, обиљежавамо два изузетно значајна датума – 9. јануар 1992. године, дан настанка Републике Српске и 28. фебруар 1992.године, дан кад је Република добила свој Устав“, рекла је предсједница Републике.

Предсједница Републике је нагласила да у земљи која би требало да буде заједничка, Република Српска се свакодневно суочава са бројним проблемима.

„БиХ упорно исказује дефиците на бројним пољима – то је држава без елементарног унутрашњег договора, а међународни интервенционизам је учинио да она више посрће него што је кадра да биљежи било какве успјехе. Ми не желимо да носимо ни одговорност ни политичке терете зато што је неко други учинио да она фунцкционише на сили, а не на праву и уставу, на пријетњама, а не на договору и дијалогу“, поручила је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике је навела да нису нове појаве то да су Српска и њени симболи и надлежности под сталним ударима оних који су раније наметали лажни наратив о рату и страдању, а касније о томе да је Српска наводно кривац за неостварење БиХ као неке функционалне земље.

Предсједница Српске је констатовала да је политика двоструких стандарда општеприсутна у цијелом региону и зато регион и јесте у нереду.

„Ми носимо одговорност према очекивањима наших грађана, а та очекивања су јасна – очувати надлежности Републике, очувати мир и стабилност, развијати Републику и правити амбијент за бољи живот наших грађана. Република Српска је гаранција нашег опстанка, али и наше безбједности, развоја и просперитета. Зато смо дужни да бранимо наше достојанство, наше институције, територију, као и надлежности које нам по Дејтонском споразуму припадају. Не желимо ништа што је туђе, али нећемо дозволити да нам се одузима оно што је наше“, нагласила је предсједница Цвијановић.

Нажалост, истакла је предсједница Републике, многи домаћи и страни политички актери у БиХ, али и изван ње, Републици Српској покушавају оспорити права која су јој Уставом загарантована.

„Њихови покушаји су лишени сваког логичког, моралног и правног основа, толико да нам се понекада чини да БиХ егзистира у паралелној стварности у којој су разум и истина окренути наглавачке. Тако је у БиХ данас могуће да они који досљедно поштују слово Устава и Дејтонског споразума буду сакционисани и јавно осуђени због антидејтонског дјеловања, а да се заштитницима владавине права проглашавају они који брутално крше Устав, као највиши правни и политички акт“, указала је предсједница Републике.

Предсједница Републике Српске је нагласила да је у имагинацији која је наметнута могуће чак и то да се бошњачки политичари заклињу у суверену и независну БиХ, а да истовремено позивају високог представника и амбасадоре да се непрестано мијешају у њене унутрашње послове и да интервенишу на штету једног, а често и два конститутивна народа.

„С друге стране, имамо Уставни суд БиХ који пресуђује без правног утемељења и у којем сједе троје страних судија који у пракси представљају гласачку машинерију за остваривање бошњачких политичких циљева“, подсјетила је предсједница Српске.

У оваквим околностима, нагласила је предсједница Републике, Република Српска је принуђена да се свим расположивим правним и политичким средствима бори за свој интегритет и своју уставну позицију.

„Желимо мир, желимо сарадњу и дијалог са свима у БиХ, али ћемо на сваки удар према Републици Српској узвратити снажним и одлучним институционалним одговором. Иако амбијент који нам је наметнут није стимулативан, у претходном периоду смо успјели да очувамо пуну политичку, институционалну и финансијску стабилност.

Широм Републике Српске смо, сами или уз помоћ Србије, изградили бројне путеве, мостове, болнице, школе, вртиће, домове културе, као и многе друге објекте. Наша намјера је да у наредном периоду још више градимо и развијамо Републику Српску, а трајни приоритети републичких институција остају наставак политике повећања плата и пензија, као и стварање повољних услова за отварање нових радних мјеста у свим дијеловима Српске“, истакла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике је нагласила да једини прави ослонац који Република Српска има на путу развоја и просперитета јесте Србија.

„Због тога сам захвална државном руководству на челу са предсједником Вучићем на подршци и конкретним пројектима који су уз помоћ Србије реализовани на подручју Републике Српске. Чврсто смо опредијељени да и даље његујемо наше братске и нераскидиве везе са Србијом, те додатно јачамо сарадњу за коју можемо рећи да је данас интензивнија него што је била икада у прошлости“, рекла је предсједница Републике.

Уосталом, рекла је предсједница Републике, сама чињеница да се вечерас заједно, у срцу Београда, обиљежавају два овако важна празника за Републику Српску, довољно говори о томе да односи Српске и Србије увелико превазилазе оне формалне који су дефинисани Споразумом о специјалним паралелним везама.

„У то име желим свима да се захвалим на присуству, са жељом да Република Српска и Србија, баш као и наши међусобни односи, сваке године буду снажније, успјешније и развијеније. Живјела Република Српска! Живјела Србија“, поручила је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.