Предсједница Републике Српске дочекала први контингент медицинске опреме и помоћи Русије за борбу против епидемије изазване вирусом корона

09/04/2020

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Владе Радован Вишковић и амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов дочекали са данас на бањалучком аеродрому први контингент медицинске опреме и помоћи Русије за борбу против епидемије изазване вирусом корона.

Предсједница Републике Српске изразила је у име институција и грађана велику захвалност за пристиглу руску помоћ у сузбијању корона вируса у Српској, наводећи да је овај гест потврда добрих односа и разумијевања Српске и Русије.

Предсједница Републике је рекла да се ова помоћ која је стигла на Аеродром у Бањалуци манифестује у људству, медицинским стручњацима који ће помоћи овдашњем здравству, као и опреми, средствима за дезинфекцију и активностима које ће се спроводити на сузбијању вируса.

„То све ћемо добити путем ове испоруке. Ово је први долет од три планирана, која ће се десити током дана. Помоћ обухвата долазак медицинских стручњака и специјалиста, средства за дезфинфекцију, респираторе, заштитне маске и сву опрему која је данас потребна болницама“, рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике је рекла да је помоћ упућена на захтјев руководства Српске и да је веома брзо стигла након разговора са предсједником Русије и министром спољних послова Владимиром Путином и Сергејом Лавровом.

„Захвални смо и ова помоћ показује много више од обичне борбе, односно да преживимо у ова тешка времена. Знамо да Русија има своје проблеме са вирусом, као и друге земље, али у свим тим напорима које улажу на својим теренима, они су се одазвали и помогли свакоме коме је то било потребно. Такође, ово је потврда наших добрих односа и разумијевања“, нагласила је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике Српске је рекла да је сигурна да би од Русије свако добио помоћ ако би је затражио, што се и показало у случају Италије.

Предсједница Српске је рекла да би и Федерација БиХ добила помоћ уколико би се обратила Русији.