Предсједница Републике Српске уприличила пријем поводом обиљежавања 9. јануара – Дана Републике Српске

27/12/2018

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић уприличила је данас у Палати Републике пријем поводом обиљежавања 9. јануара – Дана Републике Српске.Предсједница Републике Српске изјавила је данас у Бањалуци да Српска сигурним корацима иде у будућност, те изразила увјерење да ће 9. јануар – Дан Републике бити обиљежен свечано и достојанствено.

„Идемо у сусрет Дану Републике што је прилика да низом догађаја покажемо опредијељеност да обиљежавамо 9. јануар“, рекла је предсједница Цвијановић у обраћању на пријему поводом обиљежавања Дана Републике Српске за делегације Народне скупштине, Вијећа народа, Владе Републике Српске и представника Републике Српске у заједничким органима БиХ.

Предсједница Републике је нагласила да ће 9. јануара бити уприличени свечана акдемија и дефиле, као и низ осталих догађаја.
„То је прилика да покажемо да смо увјерени у Републику и њену будућност, али и да се заједно радујемо том дану.

Задовољна сам што наше институције показују капацитет и у стању су да превазилазе одређене проблеме, а показали смо и да можемо без проблема, након избора, конституисати власт у Српској“, додала је предсједница Цвијановић.

Предсједница Српске вјерује да ће Дан Републике бити морални и сваки други оријентир за вријеме које долази.

„Задовољна сам оним што смо постигли у претходном периоду када је ријеч о општем амбијенту, стабилности, раду институција, рјешавању економско-социјалних и финансијских проблема, али и тиме како смо се носили са одређеним политичким изазовима. Никада нећу рећи да је то довољно, јер је основа да идемо даље“, нагласила је предсједница Републике.

Предсједница Цвијановић је изразила задовољство што је Влада, након конституисања, почела да ради посао са неким новим задацима и опредјељењима, што значи надоградњу након што су ријешени базични проблеми.

„С правом наши грађани желе од нас да радимо што боље можемо. Опредијељени смо да тако наступамо. Наравно да ћемо имати различита политичка виђења, али је важно да о стратешки важним питањима за Српску постоји потпуно јединство, а сигурна сам да ћемо то постићи“, рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике је напоменула да је на нивоу БиХ потребно формирати власт и имати људе који су опредијељени да са Српском и њеним институцијама корачају у извјесну и бољу будућност и изразила наду да ће ово бити ријешено брзо.

„Задовољна сам и експозеом премијера и динамиком рада која је видљива, као и опредјељењем да се више ради на привредној сфери. Не смије се изгубити из вида да ћемо бити суочени са бројним политичким изазовима“, рекла је предсједница Цвијановић, додавши да ће се трудити да преузме притиске који се односе на политику да би Влада могла да ради несметано.

„Очекујем пуну подршку Народне скупшптине, јер је народ посланицима поклонио повјерење за квалитетан рад. Очекујем и подршку за активности које ћемо спроводити у наредном периоду. Трудићу се да одржим добру комуникацију и са социјалним партнерима, а бићу отворена и за разговоре са локалним заједницама“, закључила је предсједница Цвијановић.

Пријем је уприличен и за делегације Уставног суда Републике Српске, правосудних органа Републике Српске, Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Академије наука и умјетности Републике Српске.

Пријему су присуствовале и делегације борачких организација Републике Српске, пензионисаних генерала Српске, Асоцијације ствараоци Републике Српске, удружења војних пензионера Српске у Оружаним снагама БиХ и Организације старјешина Војске Републике Српске, те Министарства одбране БиХ.