Предсједница Републике Српске разговарала са замјеником помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава

08/05/2019

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас у сједишту Републике Српске у Источном Сарајеву са замјеником помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава (САД) за европска и евроазијска питања Метјуом Палмером.

Током састанка, предсједница Цвијановић и Палмер разговарали су о актуелној политичкој и економској ситуацији у Републици Српској и БиХ, као и о унапређењу сарадње САД и Републике Српске.

У разговору са Палмером, предсједница Цвијановић је нагласила да су институције Републике Српске у потпуности посвећене сарадњи, очувању мира и стабилности у региону, те даљем провођењу економско – социјалних реформи које за циљ имају побољшање пословног амбијента, као и животног стандарда свих грађана.

Овом приликом, предсједница Цвијановић је изразила опредијељеност Републике Српске досљедном поштовању Дејтонског мировног споразума, као и Устава БиХ, као његовог  анекса четири.

Предсједница Републике Српске је истакла да је крајње вријеме да се формира нови сазив Савјета министара, као и власт на свим нивоима, те нагласила да поштовање демократских процедура и провођење изборне воље грађана не могу бити предмет политичких условљавања.

Саговорници су размијенили мишљења и о безбједносним изазовима у БиХ, те истакли да је и по овом питању потребна квалитенија координација надлежних институција са свих нивоа власти.

Састанку је присуствовао и амбасадор САД-а у БиХ Ерик Нелсон.