Предсједница Републике Српске разговарала са предсједницом Савеза синдиката Републике Српске

01/04/2019

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас у Бањалуци са предсједницом Савеза синдиката Републике Српске Ранком Мишић.

Предсједница Републике Српске изразила је очекивање да ће у овој години доћи до повећања просјечне плате у Српској на 1.000 КМ и најниже на 500 КМ.

Предсједница Цвијановић изјавила је да чврсто подржава доношење општег колективног уговора у Српској и реализацију свих тачака из Меморандума о заједничким мјерама између Владе и Савеза синдиката који је потписан за период 2018-2020. година.

Предсједница Републике нагласила је да је неопходно да се превазиђу неспоразуми и да се дође до потписивања општег колективног уговора, јер такав уговор представља основу и треба да регулише међусобне односе и гарантује права радницима.

„Драго ми је што су неки закони који произилазе из Меморандума већ усвојени, а неки треба да буду упућени у парламентарну процедуру, као што је измјена Закона о раду“, додала је предсједница Српске.

Предсједница Цвијановић рекла је да је велики изазов како повећати запосленост у Републици Српској и плате радницима.

„Постоји проблем да велики број радника има најнижа примања, јер су пријављени на најнижу плату, а остатак добијају у коверти. Морамо доћи до рјешења да се то заустави и да се санкционише онај ко је за то крив“, рекла је предсједница Републике.

Предсједница Српске изразила је задовољство што је у мандату нове Владе Републике Српске дошло до повећања плата у просвјети за осам одсто, као и радницима Министарства унутрашњих послова Републике Српске са средњом стручном спремом.

Предсједница Цвијановић је изразила увјерење да Влада заједно са синдикатом и пословном заједницом може доћи до рјешења примјењивог у пракси.