Предсједница Републике Српске разговарала са предсједником Републике Србије

04/12/2018

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас у Београду са предсједником Републике Србије Александром Вучићем.

Предсједница Републике Српске захвалила је предсједнику Србије Александру Вучићу, на почетку састанка, за свијест коју показује према важности опстанка Републике Српске, те поручила да ће у њој имати доброг сарадника.

„Имаћете доброг сарадника у мени. Умијем да цијеним заједничке вриједности и трудићу се да увијек заједно радимо гдје год је то могуће. Разумијем оптерећење које носи БиХ, али исто тако сви са дужном пажњом треба да се опходимо према једној таквој ситуацији“, рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике је истакла да њу интересује стабилност Републике Српске и просперитет и напоменула да зна да је потребно да се уложи доста напора не само у изградњи инфраструктуре и поправљању економске ситуације, него и да се мора радити и на демографској обнови, јачању националне свијести.

Предсједница Цвијановић рекла је да она и грађани Српске виде Србију као узданицу и најјачи ослонац.

Предсједница Републике Српске истакла је да је предсједник Србије помогао Српској у кључном моменту, и да, као неко ко је водио владу у тешким временима, никад неће престати да цијени то што је предсједник Вучић омогућио финансијску подршку Српској, што је за Републику Српску значило спас.

„Бескрајно сам Вам захвална на томе и желим захвалити у име грађана на свим дивним пројектима које сте реализовали у Републици Српској. Ви сте у име Србије и њеног народа, истог народа и братских веза, оставили неизбрисив траг тамо. Људи с поносом помињу и Ваше име и ваше институције и пројекте које сте тамо реализовали, као што знате доста њих носи управо и назив Србија“, навела је предсједница Цвијановић.

Предсједница Српске је поручила да је спремна да спроводи реформе и најавила покретање националног програма обнове Републике Српске те поручила да ће цијенити сваку подршку, те да не сумња да ће доћи и од предсједника Вучића и од институција Србије.

Предсједница Републике Српске изјавила је да је добила разумијевање и подршку од предсједника Србије Александра Вучића на првом званичном састанку од преузимања нове функције.

„Захвална сам за разумијевање, за подршку коју смо добили. Пренијећу грађанима Републике Српске да је ово био важан, угодан и користан састанак и да сам одушевљена и тиме што и предсједник Вучић показује опредијељеност да заједно радимо на свим изазовима са којима смо суочени и у Републици Српској и у Србији и важно је да будемо заједно“, рекла је предсједница Цвијановић новинарима послије састанка.

Предсједница Републике је истакла да је посебно радује и осјећа захвалност због тога што је предсједник Вучић препознао важност и потребу успостављања националног програма демографске обнове Републике Српске и што ће Србија бити партнер Српској, њеним институцијама и свима онима који буду укључени у овај програм.

Предсједница Цвијановић је навела да је добила потврду да ће Србија и Република Српска наставити да сарађују и када је ријеч о стратешким инфраструктурним пројектима и да ће Србија бити присутна и помоћи да се реализују ти пројекти.

„Наставиће се програми подршке када је ријеч о односу према нашим општинама, грађанима и оно што је важно јесте да морамо стално да показујемо и да градимо сарадњу на сваком другом плану“, рекла је предсједница Српске.

Предсједница Републике Српске подсјетила је да је, када је преузела ову функцију, рекла да је сасвим природно и логично да прва званична посјета буде у Србији и разговор са предсједником Србије, што се и десило.

Предсједница Републике је навела да је на састанку рекла предсједнику Вучићу да Србија за Републику Српску представља ослонац и упориште.

„Рекла сам да смо загледани у све оно што се дешава овдје, повезани многим стварима. Оно што је важно јесте да је Србија препознала потребу да води рачуна и о Републици Српској, не угрожавајући било кога у оквиру БиХ, узимајући у обзир апсолутно шта јесте БиХ“, рекла је предсједница Цвијановић.