Предсједница Републике Српске разговарала са предсједником Комитета регија Европске уније у Букурешту

13/03/2019

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић борави у посјети  Румунији, гдје ће учествовати на Европском самиту регија и градова, који се одржава у Букурешту 14. и 15. марта 2019. године.

Уочи Самита, предсједница Републике Српске данас се састала са предсједником Комитета регија Европске уније (CoR) Карл-Хајнцом Ламберцом / Karl-Heinz Lambertz/ са којим је разговарала o актуелној политичкој и економској ситуацији у Републици Српској и БиХ, те о могућим програмима и активностима Комитета регија ЕУ у контексту придруживања БиХ Европској Унији.

Овом приликом, предсједница Цвијановић је изразила опредјељеност институција Републике Српске европском путу, уз пуно уважавање Дејтонског споразума и уставних надлежности свих нивоа власти у БиХ, те нагласила да се сва питања везана за процес европских интеграција морају рјешавати уз поштовање принципа и правила усаглашеног система координације.

На састанку са Ламберцом, предсједница Републике Српске затражила је од Комитета регија ЕУ подршку у процесу европских интеграција Републике Српске и БиХ.

Осми по реду, Европски самит регија и градова, који се организује сваке двије године, окупиће више од хиљаду политичара и стручњака из различитих области из цијеле Европе, који ће расправљати о будућности Европске уније, као и о улози локалних и регионалних власти у процесу доношења одлука.