Предсједница Републике Српске разговарала са делегацијом Политичког и безбједносног комитета Савјета Европске уније

29/11/2018

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је вечерас у Сарајеву са делегацијом Политичког и безбједносног комитета Савјета Европске уније.

Предсједница Републике поручила је током састанка у Сарајеву да само кандидатски статус за БиХ може одржати активним процес европских интеграција.

„Питана сам зашто мислим да смо га заслужили. Рекла сам зато што знам врло добро када и у којој фази су неки други добијали кандидатски статус и какве су биле оцјене које су тада добијали по питању пољопривреде, јавне управе и посебно правосуђа. Видим да смо ми ту на једнаком нивоу као и ти други када су добијали кандидатаски статус“, рекла је предсједница Цвијановић након састанка.

Предсједница Републике је  нагласила да не треба да се губи вријеме на теме које су недостижне и да је умјесто имагинације како ће се некад нешто пренијети на ниво БиХ боље његовати механизам координације и да сваки ниво власти ради свој дио посла.

Предсједница Цвијановић је нагласила да је делегацију из ЕУ информисала да је у Републици Српској када је ријеч о формирању власти након проведених избора већ мање-више завршен посао, а да се чекају партнери из Федерације БиХ.

„Имамо интерес да се што прије формирају институције, односно, конституише власт на нивоу БиХ. Поновила сам опредијељеност Републике Српске да ради предано на европском путу. Ми смо се већ ту доказали. Изразила сам задовољство нашом Реформском агендом и чињеницом да смо у претходном мандату остварили неке рекордне показатеље који су резултат договарања и провођење те агенде договорене са ЕУ“, рекла је предсједница Републике Српске и истакла да су постигнути најбољи показатељи када је ријеч о нивоу запослености, те да је са премијером Федерације БиХ Фадилом Новалићем делегацију информисала о плановима за будуће програме који би младе требало да задрже у БиХ.

„Заинтересована сам да у Републици Српској наставимо са добрим праксама“, рекла је предсједница Републике и истакла да је делегацији из ЕУ рекла да је Република Српска често долазила у фокус и била лажно оптуживана, подсјетивши на приче о паравојним формацијама, милитаризацији, које су биле планетарне вијести исконструисане, између осталог, и у Сарајеву у оквиру неких служби заједно са неким странцима.

Предсједница Републике Српске је рекла да је на састанку било ријечи и о безбједносној ситуацији, о питању миграција, тероризма, те да је саговорницима пренијела да није задовољна комуникацијом између разлитичитих нивоа власти по питању размјене одређених података који се односе на потенцијалне пријетње.

Предсједница Цвијановић је истакла да Република Српска није задовољна оним што се дешава када је ријеч о мигрантској кризи, да се страхује да БиХ не буде сабирни центар и да то питање не може бити третирано на тај начин.

„Очекујемо јасне поруке од ЕУ и на тај начин ћемо се кретати у будућем периоду“, рекла је предсједница Републике Српске и указала да је ЕУ интересантна у смислу отворености њених граница за мигранте, али да се БиХ треба бринути о чувању својих граница у смислу контроле миграција и спречавање незаконитих улазака у земљу.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић је напоменула да је током састанка фокус био на политичим и безбједносним питањима, оствареним досадашњим резултатима у смислу фискалне консолидације, економским кретањима, социјалној сфери, са посебним оствром на младе.