Предсједница Републике Српске разговарала са амбасадорком Њемачке у БиХ

20/02/2019

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас у свом кабинету са амбасадорком Њемачке у БиХ Кристијане Хоман (Christiane Hohmann) о актуелним политичким и економским темама у Републици Српској и БиХ, са акцентом на процес европских интеграција.

Овом приликом предсједница Цвијановић је нагласила да су институције Српске опредијељење за наставак европског пута уз пуно уважавање уставних надлежности свих нивоа власти у БиХ и Дејтонског споразума, те истакла важност поштовања правила усаглашеног механизма координације.

Говорећи о извршавању обавеза у процесу придруживања Европској унији,  предсједница Цвијановић је упознала амбасадорку Хоман да је Република Српска прва верификовала преведене обједињене одговоре на додатна питања из Упитника Европске комисије.

Предсједница Републике овом приликом је истакла да економске теме остају приоритет у раду институција Српске, са нагласком на стратешком приступу у стварању оквира за провођење развојних програма и привлачењу домаћих и страних инвестиција, те подизању животног стандарда грађана Српске.

Саговорнице су заједнички оцијениле да је важно и у наредном периоду наставити са реформским процесима у циљу унапређења и стварања што бољег економског и привредног амбијента, те је у том контексту изражено очекивање да ће власт на свим нивоима у БиХ бити формирана што прије.

Током разговора констатовано је да је сарадња Републике Српске и Њемачке добра, те изражено увјерење да ће она бити настављена и у будућности.