Предсједница Републике Српске присуствовала сједници Управног одбора Завода за запошљавање Републике Српске

03/12/2018

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је данас у Бањалуци сједници Управног одбора Завода за запошљавање Републике Српске.

Предсједница Републике Српске најавила је да ће као предсједник Републике покренути вишегодишњи национални програм демографске обнове Српске.

„Циљ овог програма је демографска обнова, створити услове да људи остану овдје и њихово повећано запошљавање, стварање услова за већу креативност, инвентивност и иницијативу подстицају“, појаснила је предсједница Цвијановић.

Предсједница Српске је навела да је овај програм амбициозан и због тога што мора јасно да елаборира, идентификује и детектује све оно што су разлози „због чега се морамо данас бавити овим проблемом на један посебан начин“.

Предсједница Републике је рекла да ће у овај програм биће укључено много субјеката, а један од важних партнера у оквиру тог програма биће Завод за запошљавање Републике Српске са својим циљаним мјерама које ће договарати.

Предсједница Цвијановић је навела да никад није касно да се покрене овај пројекат, напомињући да је до сада низ мјера дефинисано и спровођено у оквиру популационе политике или подршке популационим мјерама у Републици Српској.

Предсједница Српске је подсјетила да је Влада Републике Српске цијели низ година обезбјеђивала одређену подршку како би се подстакла популациона политика у Српској.

„Када је ријеч о младима, Влада је обезбјеђивала субвенционисање каматне стопе за рјешавање стамбеног питања младих људи и то је циљана мјера која је дала резултат“, истакла је предсједница Цвијановић.

Према ријечима предсједнице Републике, Влада Републике Српске увела је и неке друге мјере – накнада за незапослене породиље од 405 КМ у трајању од 12, односно 18 мјесеци, подршка за рађање трећег и четвртог дјетета, опрема за новорођенче, изградња 96 кућа за вишечлане породице широм Српске, програм подршке дјеци првог и другог разреда основне школе додјелом бесплатних уџбеника, који је затим проширен на свих девет разреда основне школе за одликаше из вишечланих породица.

Предсједница Српске је навела да ће у Републици Српској бити реализован Програм стартап Српска вриједан два милиона КМ, чија је циљна група запошљавање младих до 35 година у Републици Српској.

„Средства у укупном износу од два милиона КМ обезбијеђена су тако што је пола милиона евра дала Влада Србије, а остатак Влада Републике Српске“, појаснила је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике Српске је оцијенила да је ово веома подстицајан програм који ће омогућити младим људима који су ушли у процес или желе да покрену одређени нови бизнис да имају значајну подршку.

Предсједница Цвијановић напомиње да се овај програм знатно разликује од свих ранијих програма подршке, јер нуди већу финансијску основу за покретање одређених пословних активности.

„У зависности од дјелатности, ови износи су 20.000 КМ, 30.000 КМ и 50.000 КМ. Став на Управном одбору Завода је да овим новцем, ако имате адекватан бизнис-план и визију, можете обезбиједити солидан почетак пословања“, истакла је предсједница Републике Српске.

Предсједница Цвијановић је рекла да је ово нови програм, који је кампатибилан са свим другим програмима запошљавања које је реализовао Завод за запошљавање Републике Српске, а који су се односили на различите категорије становништва.

Предсједница Српске је рекла да је Акциони програм запошљавања који је спровођен у Српској давао резултате, што се јасно види по томе да постоји упорна тенденција да расте број запослених, а смањује се број незапослених у Републици Српској, што је дио циљаних мјера институција Српске.