Предсједница Републике Српске присуствовала обиљежавању 9. маја – Дана побједе над фашизмом

09/05/2019

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је данас обиљежавању 9. маја – Дана побједе над фашизмом, који је почео маршом „Бесмртног пука“. На Тргу палих бораца НОР-а у Бањалуци предсједница Републике положила је вијенац на споменик жртвама фашизма.

Обраћајући се окупљенима, предсједница Цвијановић истакла је да је 9. мај 1945. године представљао један од најзначајнијих датума у свјетској историји, јер је на тај дан поражена идеологија терора и зла која је широм Европе, али и цијелог свијета, иза себе остављала логоре смрти, разорене државе, градове и села, као и масовне злочине, укључујући и оне најмонструозније попут геноцида и холокауста.

„Окупили смо се данас да као једна од побједничких нација у Другом свјетском рату обиљежимо Дан побједе над фашизмом и другим злочиначким идеологијама које су из њега произашле. Поносни смо што смо заједно са другим слободарским народима Европе дали свој допринос слому фашизма и одбрани оних идеала и вриједности које су уткане у тадашњу нову Европу, а данас живе кроз живот нашег народа и рад наших институција у Републици Српској“, истакла је предсједница Цвијановић.

На централној манифестацији поводом обиљежавања 9. маја – Дана побједе над фашизмом у Бањалуци, предсједница Српске је нагласила да жртве које су пале за слободу, међу којима су борци Народноослободилачког рата, невино страдало бројно цивилно становништво, укључујући огроман број дјеце, страхоте кроз који је прошао читав народ, бројна стратишта, логори смрти, али и достигнута слобода, захтијевају пуно поштовање и према изгубљеним животима, али и према идеалима којима су се руководили ослободиоци.

„Данас желимо да им одамо признање и да поновимо да и наша будућа изградња као друштва и заједнице мора почивати управо на тим вриједностима. Зато је важно да учимо и наше младе генерације и да јачамо њихову свијест о прошлости, о важности побједе над фашизмом, о тежини поднесене жртве и тежини саме борбе за слободу, али и да се супротставимо било којем облику историјског ревизионизма, а посебно оживљавању идеологије зла“, истакла је предсједница Цвијановић.

Нажалост, рекла је предсједница Републике Српске, свједоци смо да управо у оним земљама, које нам говоре шта да радимо, шта да славимо и како да мислимо, бујају покрети неонацизма и неофашизма.

„Ако томе додамо тероризам као глобално зло или чињеницу да језик дипломатије све чешће узмиче пред језиком силе, онда није тешко закључити са колико изазова је суочен данашњи свијет“, упозорила је предсједница Републике.

Подсјетивши да живимо на просторима који су не тако давно поново прошли кроз страхоте рата и да је у том рату било много људских жртава и материјалног страдања, предсједница Цвијановић је нагласила да је зато важно да цијенимо слободу у којој живимо, да поштујемо оне који су дали своје животе у антифашистичкој борби и каснијем одбрамбено-отаџбинском рату, јачамо Републику Српску и њене институције, чувамо мир и стабилност и стварамо боље услове за живот наших грађана.

„Жртве које смо у прошлости поднијели у борби за слободу додатно нас обавезују да чувамо Републику Српску и да пажљиво и одговорно градимо нашу будућност“, поручила је предсједница Републике Српске.