Предсједница Републике Српске обратила се на панелу „Једнаке могућности у дигиталном добу“ у оквиру Међународног економског форума у Санкт Петербургу

06/06/2019

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић обратила се данас на панелу под називом „Једнаке могућности у дигиталном добу“ који се одржава у оквиру Међународног економског форума у Санкт Петербургу.

Предсједница Републике Српске истакла је да је веома важно да владе препознају значај дигиталне економије и дигитализације уопште, те да стварају претпоставке и оквир за брзу трансформацију јер ће од тога зависити и привредни раст сваке националне, али и глобалне економије.

Предсједница Републике је истакла да ће економске и социјалне користи имати само оне земље које на вријеме схвате важност трансформација и прелезак на дигиталну економију, а сви они који наставе да живе у старим навикама и рутинама заостајаће у погледу конкурентности, привредног раста и развоја.

„Република Српска је направила амбициозан план када је ријеч о сфери дигитализације, а многи од важних пројеката су већ имплементирани, неки су у фази имплементације, док су други планирани. Успостављени су или се успоставаљају бројни интернет сервиси који омогућавају једноставнији и ефикаснији рад јавне управе, лакше и брже пословне операције, он лајн регистрацију пословних субјеката, лакшу и бољу комуникацију грађана и институција, као и приступ грађана и привреде одређеним услугама“, навела је предсједница Цвијановић.

Предсједница Српске је нагласила да је стога формирано и ново Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво како би боље били повезани универзитети и пословна заједница, те да би се увели алати за развој дигиталне економије и пратили нови трендови у сфери дигитализације.

„Много тога смо учинили и планирали у Републици Српској, али и поред тога што посједујемо креативни потенцијал, цијела наша регија, западни Балкан, далеко заостаје за земљама Европске уније у погледу иновација, технолошког развоја и конкурентности. Да бисмо ухватили прикључак са развијенијим земљама, треба нам довољно школованих стручњака у потпуно новим областима“, нагласила је предсједница Републике.

Предсједница Српске је указала на чињеницу да ће многи од данашњих основаца, након средњег или универзитетског школовања, радити на пословима који данас не постоје или које тек можемо наслутити, а многи од постојећих послова биће угашени или једноставно превазиђени.

„Зато је важно да се у континуитету проводи реформа образовања у складу са захтјевима тржишта рада и савремених трендова, али и реформа укупног пословног амбијента како би се усвајали нови приступи и нове корпоративне праксе. То захтијева цијели низ прилагођавања и реформи, далеко већа способност за адаптацију, већа мобилност институција, универзитета и пословне заједнице“, додала је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике нагласила је да питање једнакости или могућности једнаког приступа посматра на два начина.

„Прво – да ли све земље, с обзиром на различит ниво развоја, имају исте могућности за улазак у еру дигитализације и једнаке бенефите који из тога проистичу. Свакако да немају, јер немају исте полазне тачке и то је једна дименизија овог питања“, рекла је предсједница Републике и додала да се плаши да би управо те различите полазне тачке могле проузроковати већу неједнакост у будућности, те да стога и јесте толико важно да владе препознају значај дигиталне економије и дигитализације уопште и да стварају претпоставке и оквир за брзу трансформацију јер ће од тога зависити и привредни раст сваке националне економије, наравно и глобалне.

Предсједница Српске је навела да је друга димензија везана за родно учешће, те да се ту поставља питање да ли мушкарци и жене имају једнаке могућности у ери дигитализације.

„Ако ствари посматрамо формално, можемо рећи да не постоје формалне препреке у образовању за стицање потребних квалификација, нити посебне баријере за добијање или обављање послова овог типа. Могли бисмо, дакле, рећи да нема дискриминације. Ипак, бројеви не говоре у прилог једнакости“, рекла је предсједница Цвијановић.

Kао један од модела да се превазиђе проблем неконкурентих занимања, али и да се омогући већа укљученост жена у сферу дигитализације у Републици Српској, рекла је предсједница Републике, послужиће и програм преквалификације незапосленог неконкурентног високо-образованог кадра како би стекли квалификације и вјештине за послове у области информационих технологија које добро котирају на тржишту рада.

Према ријечима предсједнице Српске, планирано је и успостављање мреже СТЕМ центара да би млади стицали корисна знања како би касније лакше уписали техничке факултете и долазили до посла.

„Ера дигитализације заиста нуди огромне могућности и побољшања у свакодневном животу грађана, услугама и пословању и имаће све већи значај за економски раст, али исто тако поставља и озбиљне изазове пред институције, академску и пословну заједницу“, констатовала је предсједница Цвијановић.

Поред предсједнице Републике Српске панелисти су, између осталог, били потпредсједавајућа Федералног савјета федералне скупштине Русије Галина Kарелова (фотографија испод текста), извршни директор Свјетског програма за храну УН Дејвид Бизли, те замјеник начелника експертског одјељења предсједника Руске Федерације Свјетлана Лукаш.