Предсједница Републике Српске и предсједавајући Предсједништва БиХ одржали конференцију за новинаре

11/05/2019

Предсједница Републике Српске изјавила је да позивање на бонска овлаштења на сједници Савјета безбједности УН представља намјерно и свјесно убацивање клипова на европски пут БиХ, као што то чини и СДА неформирањем власти, те да је послата порука да не постоји европска перспектива БиХ.

Предсједница Републике је одбацила наводе који су изнесени на рачун Републике Српске на сједници Савјета безбједности УН, као и тврдњу да укидање високог представника дестабилизује БиХ, као и да је Комисија за Сребреницу у функцији преиспитивања пресуда или ревидирања историје или да ће нарушити кохезију у земљи.

„У име институција и грађана Републике Српске одбацујем све наводе који су тамо изнесени на рачун Српске. Ријеч је о најобичнијој лажи и бруталној манипулацији. Одбацујем тврдњу да укидање високог представника траже они који желе да дестабилизују земљу. Укидање високог представника траже они који су за европски пут. Према логици ствари, земља која има високог представника и није стабилна па не знам шта онда ту има да се дестабилизује. Комисија за Сребреницу је у функцији помирења и зашто некоме смета да се тражи истина ако је све што су овдје радили страни фактор и бошњачки политичари исправно“, упитала је предсједница Републике Српске

Говорећи о оцјени да ће Комисија за Сребреницу нарушити кохезију у БиХ, предсједница Цвијановић је истакла да кохезије нема управо због тога што је високи представник заједно са једним бројем страних земаља својом пристрашношћу разједињавао унутрашњи амбијент у БиХ, умањио демократски капацитет БиХ, био најчешће у функцији погрошавања умјесто побољшања унутрашњих односа и ускратио важном међународном форуму тачне и истините информације о томе шта су стварни безбједносни политички и други изазови за БиХ.

„Одбацујем тврдње Валентина Инцка да су извјештаји које Влада Српске шаље Савјету безбједности УН илегални и да не постоје. Да не постоје не би били цитирани ни од једне чланице Савјета безбједности, а јесу цитирани. Нису ни нелегални јер ништа у Дејтонском споразуму не ограничава ентитете да комуницирају са УН, међународним организацијама или чланицама Савјета безбједности“, истакла је предсједница Републике Српске.

Предсједница Српске је изјавила да не само да не постоје таква ограничења, већ Устав БиХ изиричито предвиђа да ентитети могу да остварују такву комуникацију.

„Због тога је и Уставни суд БиХ 2010. године изричито потврдио право Републике Српске да подноси извјештаје Савјету безбједности, а високи представник би требало да је упознат са овом одлуком која је донесена на почетку његовог мандата“, нагласила је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике Српске је одбацила и тврдње да успостављање резервног састава полиције представља формирање војске или оружаних снага Републике Српске.

„То је чиста измишљотина и најобичнија намјерно пласирана лаж. Удари на МУП и полицију Српске трају већ неко вријеме у континуитету – од прича о паравојним формацијама, потом о милитаризацији полиције и наоружавању па сад о прављењу ентитетске војске“, каже предсједница Цвијановић.

Према њеним ријечима, измишљених тема о Републици Српској не мањка, а међу њима су и извјештај који је високи представник у БиХ Валантин Инцко поднио Савјету безбједности УН, као и дискусије које су том приликом услиједиле.

„Са жаљењем констатујем да су позивањем на коришћење бонских овлашћења и настојањем да реафирмишу моћ високог представника намјерно и свјесно убацили клипове у европски пут БиХ једнако онако како то ради СДА блокирањем избора новог Савјета министара. Они су нам уствари послали поруку да не постоји европска перспектива за БиХ иако воле да говоре да постоји“, рекла је предсједница Републике.

Предсједница Републике Српске је истакла да је то сасвим супротно од опредјељења Српске да се креће ка чланству у ЕУ и да то чини кроз механизам координације.

Предсједница Цвијановић је указала да још није формирана власт на нивоу БиХ и Федерације БиХ, да се ушло у сиву зону и да актуелни Савјет министара нема легитимитет.

„Јасно је да то представља директан удар на вољу бирача у Републици Српској и спречава напредовање на европском путу. То је јасан показатељ да је БиХ ушла у сиву зону и да се налази у канџама неодговорних сарајевских политичара који намјерно блокирају процес формирања власти да би спријечили да партије које су изборни побједници из Српске преузму позиције на нивоу БиХ у складу са вољом бирача, односно грађана Републике Српске“, рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Српске је истакла да то представља и намјерну опструкцију европског пута БиХ с обзиром на то да су званичници ЕУ јасно рекли да нема позитивног мишљења, а тиме ни кандидатског статуса ако не буду имплементирани изборни резултати и формирана власт.

„Јасно је и да постојећи Савјет министара нема легитимитет, кредибилитет, ни ауторитет да учествује у било којем процесу, ни да преузима или извршава било какве обавезе. Ако томе додамо чињеницу да хрватски министри скоро да и не учествују у раду овог предуго одлазећег Савјета министара, а да српски министри тамо вегетирају, онда је јасно зашто је БиХ ушла у сиву зону и зашто такав Савјет министара нико не узима за озбиљно ни БиХ, ни у иностранству“, нагласила је предсједница Цвијановић.

Према њеним ријечимма, да којим случајем нека партија из Српске блокира формирање Савјета министара као што то ради СДА, сви западни медији би жигосали Републику Српску и говорили да подрива БиХ и демократију, док се сада нико од њих није нешто посебно забринуо.

Предсједница Републике Српске је указала на спрегу између СДА и дијела међународне заједнице да се спријечи формирање власти на нивоу БиХ.

Предсједница Српске је изразила задовољство чињеницом да је Српска показала свој пуни демократски капацитет брзом имплементацијом изборних резултата и формирањем нове Владе.

„Српска је уређено и функционално друштво. Током претходних година повећавали смо плате, пензије, социјална давања, уводили нова социјална права, унапређивали дијалог са социјалним партнерима, градили болнице, школе, путеве и ауто-путеве, а то је опредјељење и нове Владе. Наша намјера је да јачамо наше институције, али и да се супротставимо нападима на уставни капацитет и идентитет Српске“, закључила је предсједница Цвијановић.