Предсједница Републике Српске и предсједавајући Предсједништва БиХ разговарали са папом Фрањом

26/04/2019

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик разговарали су данас у Ватикану са папом Фрањом.

Предсједница Републике Српске изјавила је да је врло важан састанак који су она и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик данас имали са папом Фрањом у Ватикану и да носи најбоље утиске.

„Посебно сам почаствована и поносна на чињеницу да је и папа упутио честитку и честитао нам долазећи Васкрс и замолио да пренесемо његове честитке вјерујућем народу у Републици Српској и БиХ. И тај вид пажње и међусобног разумијевања постоји“, истакла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике је рекла да сматра да је важно да је имала прилику да као предсједник Републике учествује на састанцима са папом Фрањом и државним секретаром Ватикана кардиналом Пјетром Паролином, али и да је охрабрена оним што је чула управо о томе да се посвећује пажња интересима свих етничких заједница у БиХ.

Предсједница Српске је нагласила да јој је било јако важно да је могла да представља Републику Српску и да је почаствована што је у делегацији предсједавајућег Предсједништва БиХ.

„Ова посјета је много важна зато што оно што се дешава у Ватикану прате сви“, навела је предсједница Републике Српске.

Предсједница Цвијановић је навела да су у Ватикану заинтересовани за ситуацију у вези са Изборним законом и статусом хрватске, односно католичке популације у БиХ, што је сасвим разумљиво, али да је у свему видјела додатну димензију да се разговара равноправно са свима и да се уважава Република Српска и на овај начин.

Предсједница Српске је потврдила да папа и Ватикан добро познају стање у БиХ.

„Посебно када разговарате са државним секретаром, ту немате никавих дилема, све од уговора који регулише односе између Католичке цркве и БиХ до свих других ствари оперативног карактера, али и политичког карактера као што је Изборни закон, потреба да се обезбиједи потпуна равноправност, и многе друге ствари са којима смо суочени“, додала је предсједница Цвијановић.