Предсједница Републике Српске дала мандат Радовану Вишковићу за састав нове владе Републике Српске

20/11/2018

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић данас је званично Радовану Вишковићу дала мандат за састав нове владе Републике Српске.

Предсједница Републике Српске изразила је увјерење да ће Радован Вишковић успјети веома брзо да састави нову владу како би без застоја наставиле да функционишу институције Републике.

Предсједница Цвијановић подсјетила је да је Радован Вишковић годинама дио великог тима који ради за Републику Српску, те да је и до сада са њим имала добру сарадњу.

„Вјерујем да ћемо веома брзо имати владу како би наставили да радимо добар посао за Републику и наше грађане“, рекла је предсједница Републике.

Према ријечима предсједнице Српске, Република Српска ће без застоја наставити да функционише.

„Од значаја за грађане јесте да наше институције заједнички раде добар посао. Испуњени су сви формални услови да можемо наставити са радом на један другачији начин, а посебно да отворимо простор да Радован Вишковић, без било каквог чекања, може да крене са консултацијама са политичким партијама и социјалним партнерима“, додала је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике очекује да ће нова влада Републике Српске наставити са позитивним трендовима који су биљежени у претходном периоду.

„Задовољна сам чињеницом што могу да кажем да ће новом премијеру бити олакшано да уђе у све послове, јер нема претјераних финансијских проблема. Ово је вријеме стабилности наше Републике и институција, а избори су показали да грађани хоће да постоји стабилна парламентарна већина“, каже предсједница Републике Српске.

Предсједница Цвијановић је оцијенила да ће посао бити знатно олакшан, јер је Милорад Додик новоизабрани члан Предсједништва БиХ из Републике Српске и да ће на ниво БиХ приликом фомирања власти бити успостављена озбиља гарнитура која ће сарађивати са Српском.

„Као предсједник Републике ставићу се на располагање новој влади. Очекујем од нове владе да његује социјални дијалог, што смо радили у претходном периоду, и то се показало исправним. Успјели смо са социјалним партнерима, којима се захваљујем, да дефинишемо многа добра рјешења“, рекла је предсједница Републике Српске.

Предсједница Српске навела је да је пред Републиком Српском много изазова, политички отворених процеса, недовршених ствари, много неразумијевања, али и да амбијет у БиХ често не иде на руку грађанима.

„Утолико је већа наша улога, опредјељење, воља и упорност да радимо добар посао за Републику Српску. Сигурна сам да ће нова влада, предвођена Радованом Вишковићем, посао радити добро“, каже предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике нагласила је да ће бити извршена реорганизација Владе и министарстава и да ће фокус бити на привреди.

„Вјероватно ћемо реорганизовати Министарство науке и технологије, које би требало да буде министарство науке, високог образовања и модерних технологија или информационог друштва. Желимо да идемо у корак са потребама данашњег времена“, навела је предсједница Републике Српске.

Предсједница Цвијановић рекла је да ће бити покренут програм под називом „Српска – друштво у покрету“, с циљем отварања нових радних мјеста, идентификације области које нуде веће запошљавање.