Потпредсједник Републике Српске из реда хрватског народа састао се са велепослаником Републике Хрватске у БиХ

20/11/2019

Дана, 20.11.2019. потпредсједник Републике Српске из реда хрватског народа Јосип Јерковић састао се у свом уреду са велепослаником Републике Хрватске у БиХ Иваном Саболићем те конзулом Републике Хрватске у Бањалуци Зораном Пиличићем.

Тема разговора је тренутни положај Хрвата у Републици Српској али и заступљеност Хрвата у институцијама као и актуална политичка ситуација у БИХ.

Велепосланик Саболић упознао је потпредсједника Јерковића о пројектима које имплементира Влада РХ у БиХ. Изјавио је да постоји спремност и воља да се помогне у складу са расположивим средствима.

Потпредсједник Јерковић се захвалио велепосланику и конзулу на посјети уреду потпредсједника те исказао захвалност на помоћи која се пружа Хрватима у Републици Српској од стране Републике Хрватске, а посебно од државног уреда за Хрвате изван РХ. Истакнуо је да је РХ највећи појединачни донатор за Хрвате у БиХ али да очекује још већу помоћ по том питању.

Суговорници су се усагласили да је потребно још интензивније помагати Хрватима од стране РХ те се у наредном периоду треба више учинити по том питању.

Састанку су назочили још и отправница послова амбасаде Хрватске у БиХ Валентина Шарчевић, предсједник клуба Хрвата у Вијећу народа Иво Мијић, вијећник у Вијећу народа Републике Српске Давор Чордаш.