Под високим покровитељством предсједнице Републике Српске одржано донаторско вече „С љубављу храбрим срцима“

23/12/2018

Под високим покровитељством предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић вечерас је у Бањалуци одржано донаторско вече „С љубављу храбрим срцима“.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је задовољство чињеницом да су се млади умјетници одазвали њеном позиву да јој помогну у организацији хуманитарне акције „С љубављу храбрим срцима“, стављајући свој таленат у функцији солидарности и љубави за њихове другаре којима је потребна помоћ.

Предсједница Цвијановић је истакла да је поносна на партнерство које је у организацији ове хуманитарне акције остварила са младим умјетницима који вечерас учествују на донаторској вечери и који долазе из различитих дијелова Републике Српске, али и из Дрвара.

Предсједница Републике је рекла да су то сјајна дјеца која, својим умјетничким наступом, желе да помогну другој дјеци и нагласила да без њих овај догађај не би био толико успјешан.

„Данас су Дјетињци, један од најљепших породичних празника који претходе Божићу и који симболизује снагу породичних веза, слогу и међусобно помагање у свим приликама. Управо у том духу, организовали смо и овогодишњи хуманитарни догађај под називом „С љубављу храбрим срцима“, у којем девету годину заредом учествује цијела Република Српска, а коју је покренуо тадашњи предсједник Републике Милорад Додик, на чему му захваљујем у име свих којима је та помоћ била намијењена“, истакла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Српске је подсјетила да ће средства која ове године буду прикупљена бити искориштена за набавку уређаја за роботски асистирану рехабилитацију дјеце са поремећајима кретања.

„О значају овог уређаја довољно говори чињеница да годишње 150 до 200 дјеце у Републици Српској има потребу за интензивним физикалним третманом уз коришћење роботике, да такав третман није уобичајен ни у земљама окружења, а тамо гдје постоји изискује огромне трошкове за наше кориснике.

Набавком роботике ми ћемо у наш здравствени систем увести једну сасвим нову, модерну услугу. Ријеч је о уређају који ће Теодори, Матеју, као и свим другим храбрим срцима, која вечерас нису овдје са нама, али јесу у нашим срцима, у великој мјери олакшати не само процес рехабилитације, већ и сам живот“, истакла је предсједница Републике Српске.

Предсједница Републике је нагласила да сви желе да помогну, те да је зато око овог догађаја окупљена цијела Република Српска.

„Новац се може обезбиједити на различите начине, институције ће то свакако урадити. Али, оно по чему је овај догађај посебан јесте чињеница да он мобилише добру вољу и солидарност широм Републике Српске. Тако је и вечерас, јер ће сваки корак или покрет који начини било које дијете којем је потребан овакав вид помоћи бити успјех свих нас и то ће бити и наш покрет“, истакла је предсједница Републике Српске.

Предсједница Републике је изразила посебну захвалност предсједници Владе Републике Србије Ани Брнабић која и ове године учествује на овом важном и лијепом догађају, као и на издашној донацији коју је Влада Србије обезбиједила и ове године.

„Поздрављам и наше јавне личности, културне раднике, спортисте, пјеваче, умјетнике из Републике Српске и Србије, као и медије који су вечерас са нама и који су учествовали у промотивној кампањи ове акције претходних седмица.

Желим посебно захвалити здравственим радницима у Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију ‘Др Мирослав Зотовић’ у којем ће бити смјештен овај ‘чаробни робот’, пријатељ дјеце којој је потребна његова помоћ“, рекла је предсједница Цвијановић.

Уз захвалност великим донаторима попут Владе Републике Србије, и свих других који су пружили подршку попут Владе Републике Српске, јавних предузећа, привредника, медија, јавних личности, предсједница Републике изразила је посебну захвалност грађанима Српске који су позивајући хуманитарни број 1411 донирали једну КМ, као и онима који су вршили појединачне мање уплате јер су, како је рекла, управо они доказ да у нашим срцима станују хуманост и пажња за оне којима је она потребна.

„И још једном посебно хвала нашим сјајним талентима који су у жељи да помогну својим вршњацима – храбрим срцима, прихватили да буду моји партнери у организацији овог топлог и хуманог догађаја! Хвала свима на доброти коју показујете“, нагласила је предсједница Републике Српске.