Округли сто у организацији потредсједника Републике Српскe

12/06/2019

На иницијативу потредсједника Републике Српске из реда Хрватског народа Јосипа Јерковића дана 11.06.2019. у Бањој Луци је одржан округли сто на тему „Хрвати у Републици Српској – О(п)станак“.

О(п)станак и останак била је тема данашњег округлог стола којем су уз представнике 30 регистрираних удруга које напорно раде на одрживости и постојаности Хрвата на овом подручју, судјеловали и бројни други политички и вјерски дужносници, као што су:

Бањалучки бискуп Фрањо Kомарица уз гвардијана са Плехана фра Анту Томаса и равнатеља царитаса Бискупије Бања Лука Миљенка Аничића, Божо Љубић – заступник и предсједник одбора за Хрвате изван РХ, Жељко Рагуж – саборски заступник у РХ, Ана Мандац – помоћница министра господарства и малог и средњег подузетништва РХ, Жана Ћорић – савјетница са посебним положајем за питање Хрвата у БИХ и Иван Зеба – водитељ службе за правни положај, културу и образовање Хрвата у БИХ, Петар Мркоњић – начелник сектора за господарење и управљање некретнинама средишњег државног уреда за обнову и стамбено збрињавање РХ, Марио Зеко – виши стручни савјетник службе за смјештај особа с одређеном међународном заштитом средишњег државног уреда за обнову и стамбено збрињавање РХ, Анто Фрањић – савјетник генералног конзула РХ у Бањој Луци, Драган Јуричевић – замјеник директора Републичког Секретаријата за расељена лица и миграције Републике Српске, те предсједник клуба Хрвата у Вијећу Народа Републике Српске Иво Мијић, вијећници у Вијећу Народа Давор Чордаш и Иво Kамењашевић те бројни други представници Хрвата у институцијама Републике Српске.

Иницијатор округлог стола потредсједник Јерковић се захвалио свима на одазиву на овај састанак те започео са пар уводних ријечи на тему која је била предмет данашње расправе. Истакнуо је проблеме који утичу на останак и опстанак људи на својим огњиштима (старија популација, проблем масовног исељавања, незапосленост и сл).

Нагласио је да уколико се активно не укључе међународни донатори по питању обнове и одрживог повратка и ово мало Хрвата у Репблици Српској ће нестати.

На основу изнешених приједлога и сугестија свих представника који су узели учешће у данашњој расправи израдиће се закључци округлог стола како осигурати о(п)станак Хрвата у Републици Српској.

Након тога у расправу су се укључили представници свих удруга који су у кратким реченицама изнијели проблеме с којима се они сусрећу у свом раду.