Одржан радно-консултативни састанак са представницима институција и предсједницима парламентарних политичких странака из Републике Српске

20/06/2023

Предсједник Републике Српске Милорад Додик одржао је данас у Бањој Луци, у складу са  уставним овлашћењима, радно-консултативни састанак са представницима  институција и предсједницима парламентарних политичких странака из Републике Српске, поводом најновије антиуставне одлуке такозваног Уставног суда БиХ.

Предсједник Републике затражио је да Уставни суд БиХ до петка укине своју јучерашњу одлуку о измјени Правила овог суда и врати је на одлуку од прије.

„Тражимо да до петка у 12.00 часова, Уставни суд БиХ поништи своју одлуку и врати је на одлуку од прије. Тражимо да донесе одлуку да неће одлучивати по било којем питању или било којој процедури све док се не донесе закон о Уставном суду БиХ“, рекао је предсједник Српске.

Уколико то не буде до петка у 12.00 часова, предсједник Додик је рекао да су учесници данашњег састанка договорили да ће предсједник затражити савјетодавно мишљење Уставног суда Српске о насталој ситуацији и положају Српске и својим савјетодавним правним мишљењем препоручити правно понашање.

Предсједник Републике је нагласио да се Уставни суд БиХ у складу са својим најновијим одлукама понаша антисрпски, антиуставно и антидејтонски.

„То је доказ да је тај суд дио подмуклог плана урушавања Републике Српске и тиме је показао да нема добре намјере према Српској и српском народу као конститутивном. Тиме руши одлуку о конститутивности народа коју је сам донио, као и ону о равноправности ентитета. Тај суд се понаша бахато и жели да Србе мајоризује и да их искључи из процеса одлучивања предвиђеног уставом и равноправности гарантоване Дејтонским споразумом“, рекао је предсједник Српске.

Предсједник Републике нагласио је да ће Српска, уколико Уставни суд БиХ настави да се понаша антиуставно, покренути израду и усвајање новог устава Српске.

„И то у року од 90 дана, јер је Уставни суд БиХ јучерашњом мјером подијелио БиХ, али ми ћемо на бази израде новог устава Српске афирмисати њену државност и штитити њена дејтонска права“, најавио је предсједник Додик.

Састанку који је одржан у Бањој Луци присуствовали су српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министри у Влади Српске и предсједници странака које чине владајућу коалицију у Републици Српској.