Обраћање предсједнице Републике Српске грађанима Републике Српске поводом епидемиолошке ситуације у вези са вирусом корона

23/03/2020

Обраћање предсједнице Републике Српске Жељка Цвијановић грађанима Републике Српске поводом епидемиолошке ситуације у вези са вирусом корона:

Поштовани грађани Републике Српске,

Прошло је тачно 18 дана од како је откривен први случај корона вируса у Републици Српској.

Од тада, па до данас, свакодневно биљежимо раст обољелих, али треба имати на уму да је тај број сигурно и већи с обзиром на чињеницу да нису сви грађани тестирани, нити је то могуће, али и због тога што они који су заражени могу имати крајње благе симптоме или да уопште немају симптоме, па се стога и не обраћају здравственим установама.

Претходних дана и седмица апеловали смо на грађане да се придржавају упутстава надлежних органа.

Поучени, али и забринути оним што смо видјели у Кини, а потом и у Италији, наше институције су, и прије саме појаве вируса у Републици Српској, донијеле читав сет превентивних мјера, знајући да је немогуће да избјегнемо ово зло које данас представља планетарни проблем.

Били смо први, или међу првима у регији, који су доносили ригорозне мјере – затворили смо школе, вртиће, угоститељске објекте, успоставили смо нови режим рада у колективима, ограничили смо рад трговина и увели нова правила за одлазак у куповину, покренули смо наставу за наше ученике основних школа преко јавног сервиса РТРС, припремили концепт организовања наставе за средње школе и факултете.

Претходних дана увели смо и нове мјере забране кретања за све осим овлаштених лица у трајању од 20 часова увече до 5 часова ујутро, као и општу забрану кретања за лица преко 65 година старости, јер спадају у ризичну категорију. Увели смо и ригорозније казне за оне који крше правила кућне самоизолације.

Једна од тих мјера је и јавно објављивање имена таквих лица и њихово упућивање у организоване карантине које ће чувати полиција. Одлучили смо се за ову мјеру како би се смањио број неодговорних појединаца рачунајући да нико присебан не би замијенио изолацију у властитом дому боравком у неком јавном карантину, гдје би умјесто са члановима своје породице, био са непознатим лицима.    

Такође, поред забране уласка странаца, на границама су уведене посебне контроле уласка наших грађана који се враћају из иностранства, укључујући успостављање шаторског карантина на граничним прелазима, као и посебних карантина у свим општинама.

Посебне припреме извршене су у оквиру здравственог система Републике Српске и највећу захвалност дугујемо нашим здравственим радницима.

Предузете су бројне радње на припеми нових капацитета за збрињавање заражених и обољелих, и њиховом одвајању од редовних здравствених служби.

Очекујемо и даљу реорганизацију у оквиру здравственог сектора како би одговорио новим потребама зависно од развоја ситуације као и да заједно са Републичким штабом за ванредне ситуације и локалним штабовима ради на утврђивању објеката који би, у случају потребе, могли служити за смјештај и његу болесника.  

Влада је покренула процедуру и за набавку мобилне болнице са 500 кревета, која ће бити достављена за 10-так дана, а континуирано се врше и набавке тестова за провјеру позитивности на вирус корона, као и за набавку респиратора, што је проблем и за далеко развијеније земље.

Набавка 25.000 додатних тестова, који би требало да стигну за пар дана, омогућиће нам стабилнију провјеру здравственог статуса становништва кад је ријеч о овом вирусу, а тиме и предузимање адекватнијих мјера. 

С обзиром на број заражених у Бањалуци, поред нашег Универзитетско – клиничког центра, огроман терет се налази на Дому здравља Бања Лука и градском штабу за ванредне ситуације и дугујемо им велику захвалност за управљање овом кризом.

Посебну захвалност дугујемо Србији која је обећала подршку кад је ријеч о медицинској опреми, прихватању најтежих болесника, али и редовном снабдијевању наших грађана, као и Кини која такође обезбјеђује помоћ.

У вријеме кад смо доносили наше мјере о распуштању школа, вртића, угоститељских објеката, било је оних који су сматрали да су те мјере претјеране или преурањење, али знајући какве страхоте се дешавају Кини, Италији и другим земљама, ми смо се опредијелили за овакав приступ да бисмо добили на времену и избјегли најтежи сценарио. И све што данас радимо јесте с намјером да избјегнемо најтежи сценарио.

Пред нама је неколико тешких седмица, могуће и мјесеци. Од дисциплине свих нас зависи да ли ћемо из овог огромног проблема изаћи са мањим или већим губицима и оштећењима.

Не смијемо дозволити да се неодговорним и недисциплинованим понашањем појединаца поништи предност коју смо стекли благовременим доношењем мјера и њиховим пооштравањем у претходном периоду.

Да бисмо олакшали посао нашим здравственим радницима и смањили број фаталних исхода у нашој заједници, једини начин јесте да избјегавамо социјалне контакте или да их смањимо на најмањи могући ниво онда кад су нужни, али и тада уз строго придржавање упутстава надлежних органа. 

То значи да смо сви, без изузетка, као грађани Републике Српске, дужни да се стриктно придржавамо тих упутстава, како ситуација у наредних неколико дана или седмица не би измакла контроли, као што смо то могли видјети у неким далеко развијенијим европским државама.

Кад из таквих развијених земаља чујемо поруке да су њихови здравствени системи пред колапсом, онда то треба да буде аларм за све нас. Зато настојимо додатно ојачати и оспособити наш здравствени сектор, како би наше здравствене установе биле у стању да хоспитализују оне који су угрожени и којима треба помоћ, обезбјеђујући додатне просторе и капацитете, како бисмо заразу одмакли од централног болничког блока, што већ радимо.

Огроман број наших грађана је дисциплинован и схватио је озбиљност ситуације. Они који нису, биће санкционисани, а због таквих морали смо пооштрити мјере. У овом тренутку свако од нас појединачно може да допринесе да ова тешка ситуација не постане трагедија тиме што ће остати код куће и поштовати упутства надлежних органа.

Останите код куће, јер у овом тренутку, приоритет свих приоритета јесте да у максималној мјери сачувамо јавно здравље у Републици Српској, а то значи  животе наших грађана, у првом реду наших најстаријих становника и хроничних болесника, који су најугроженији, као и здравствени систем у цјелини. То је наш основни циљ у наредним седмицама.

Истовремено, дубоко смо свјесни проблема са којима се суочава наша привреда у оваквом новом режиму живота и рада, али и околностима на регионалном и европском плану, посебно кад је ријеч о нашим традиционалним спољнотрговинским партнерима који су погођени епидемијом, а што ће се одразити и на њихове привреде.

Још увијек не можемо сагледати све посљедице које ће претрпити наши послодавци, радници, као и привредни живот у цјелини, али је важно да смо већ почели са креирањем одређених мјера.

Зато подржавам напоре Владе која ради на припреми мјера за подршку привреди и заштити радника, и охрабрујем их да наставе разговоре са нашим социјалним партнерима – послодавцима и синдикатом како бисмо што прије, након што прође борба за очување здравља и живота, могли да санирамо штету у привреди и заједничким мјерама заштитимо сваког нашег радника и његово радно мјесто.

Важно је да, у складу са већ постигнутим договорима, наши грађани и наши пословни субјекти, који нису у стању да извршавају своје обавезе, добију тромјесечни мораторијум на плаћање кредита.

То ће значити огромну олакшицу бројним породицма и фирмама, али паралелно с тим морамо тражити рјешења да они не изгубе своје послове или радна мјеста. Зато је од изузетне важности и најављено формирање Фонда за помоћ привреди у којем ћемо сконцентрисати средства из међународних и домаћих извора. Влада је дефинисала и одређене мјере подршке пољопривреди и пољопривредним произвођачима за прољетну сјетву.

Такође, важно је да створимо и формалне и суштинске претпоставке за завршетак школске и академске године, укључујући, наравно, и систем провјере знања, али и услове за њихов почетак на јесен. Треба одати признање  нашим просвјетним радницима који су ушли у изазов одржавања наставе на један сасвим нови начин посредством телевизије, али и РТРС-у који је то омогућио.

Важно је што су се, паралелно с тим, изналазили начини и за одржавање наставе за наше средњошколце и студенте. Након ове кризе, мораћемо измијенити одређене законе како бисмо формализовали различите начине учења на даљину, али и рада на даљину, и више улагати у област нових технологија и информационог друштва.         

Укратко, иако је сада наш основни приоритет борба против вируса и очување људских живота, активности се одвијају на више колосијека укључујући подршку привреди, али и реализацију образовног процеса у новим околностима и на један сасвим нови начин.

Али, у овом моменту, најважније је да се изборимо са вирусом. То можемо једино војничком дисциплином свих нас. Не желимо да у Републици Српској гледамо слике као у Италији гдје љекари, болничари и медицинске сестре плачу очајни пред ужасом с којим су суочени, немоћни да зауставе масовно умирање.

Ми морамо својим одговорним понашањем помоћи нашим здравственим радницима да би они могли помоћи свима нама.

Морамо спријечити масовни притисак превеликог броја заражених са тешким симптомима на здравствени систем.  Зато смо рекли да се наш живот у наредних неколико седмица или мјесеци мора потпуно промијенити.

Знам да није једноставно држати дјецу у кући, без школе, вртића, дружења и игре са вршњацима, без одласка код баке и деде, нити је једноставно што морамо у потпуности прекинути или свести на минимум контакт са родитељима и старијим члановима наших породица, пријатељима, комшијама, али то је једни начин да их заштитимо, стога се тако морамо понашати наредних седмица, могуће и неколико мјесеци. 

Захваљујем се грађанима који заједно са институцијама помажу да превазиђемо ову кризу.

Ово јесте тежак период, али вјерујем да ћемо, ако будемо дисциплиновани, заједно са нашим здравственим радницима прогласити побједу. 

Хвала на пажњи!