Инаугурациони говор предсједницe Републике Српске Жељкe Цвијановић

19/11/2018

Поштовани предсједниче Народне скупштине Републике Српске,

Цијењени народни посланици,

Уважени члану Предсједништва БиХ из Републике Српске,

Поштовани изасланиче предсједника Републике Србије,

Поштована предсједнице Народне Скупштине Републике Србије,

Поштована предсједнице Владе Републике Србије,

Поштовани министри у Влади Републике Српске и Влади Републике Србије,

Поштовани вјерски великодостојници,

Ваше екселенције,

Даме и господо,

Поштовани грађани Републике Српске,

У протеклом периоду имала сам прилику да се небројено пута обратим у овом цијењеном дому, али данас то по први пут чиним као новоизабрани предсједник Републике, што за мене представља не само посебну част, већ подразумијева и посебну одговорност.

Избор за предсједника Републике Српске доживљам као  признање за све оно што сам, заједно са својим колегама, чинила као предсједник Владе у времену које није било нимало лако, и у околностима у којима су бројни политички и финансијски изазови пријетили са свих страна. Али, разумјела сам тад, као што разумијем и сад, да су јаке институције најбоља одбрана од свих пријетњи и најбоља гаранција опстанка Републике.

Поред тога, стабилне институције су гаранција извршења обавеза према нашим грађанима и корисницима буџета, оне су гаранција изградње инфраструктуре и укупног развоја Републике, гаранција да ће се поштовати животи и напори оних који су стварали и градили Републику, и да ћемо бити спремни за све оно што ће се морати рјешавати у временима која су испред нас.

Данас је важан дан јер је након проведених избора конституисана једна од наших кључних институција – Народна скупштина Републике Српске у новом сазиву, пред којим свечану заклетву полажу предсједник Републике Српске и српски члан Предсједништва БиХ.

Ускоро ће у овом високом дому бити изабрана и нова Влада Републике Српске, а одмах потом биће усвојени наши стратешки документи  – Буџет за 2019. годину и Програм економских реформи. Овим показујемо нашу способност да проведемо изборе на демократски начин и будемо ефикасни у  формирању власти, како би наше институције наставиле несметано да функционишу.

У наредне четири године нашег заједничког мандата и политичког и институционалног рада сигурно ћемо наилазити на бројне препреке, изазове, проблеме. Зато је важно да у Републици Српској обезбиједимо јединство институција и мобилишемо довољно политичке воље да бисмо радили на програму развоја Републике и учвршћивању њене уставне позиције. Зато је важно да са тимом из Републике Српске, на челу са нашим досадашњим предсједником и новоизабраним српским чланом Предсједништва БиХ, тијесно сарађујемо и усаглашавамо позиције и ставове Републике.

Као предсједник Републике радићу на обезбјеђивању институционалног и народног јединства. Свијест о важности Републике, њеног очувања, њене политичке, институционалне, финансијске стабилности и њеног укупног идентитета мора бити доминантна.

Иако су неки прижељкивали, нажалост, чак и радили на њеној дестабилизацији, грађани су поново, и на овим изборима, јасно поручили да је Република Српска изнад свега и да је Република Српска на првом мјесту.

Зато и данас желим да искажем дубоку захвалност и поштовање према онима који су своје животе или дијелове тијела уградили у Републику Српску. За све нас који обављамо најодговорније функције, али и за све друге који на било којем мјесту раде у оквиру система или учествују у било којем процесу важном за Републику, ове жртве морају бити основна водиља у борби за њено даље јачање и развој, и за њену одбрану у овим и свим другим изазовним временима.

Даме и господо, драги грађани,

Моја основна идеја као предсједника Републике биће иста она којом сам била руковођена и у претходном периоду, а то је јака, стабилна и просперитетна Република Српска.

То је Република која има јасно артикулисан политички став и која се не плаши да га изрази. То је Република отворена за свакога да у њој живи ко поштује њене законе и ко је спреман да надограђије њене вриједности. То је Република која ће наставити да се развија и гради, и у којој ће институције наставити да раде на побољшању услова за живот њених грађана. То је Република која је поштована споља и изнутра и која гради партнерства са другима, не губећи стрпљење, вољу или упорност да гради мостове сарадње са другима чак и онда кад се чини да су разлике непремостиве.

Иако смо малобројни у поређењу са многим другим народима или републикама, вјерујем у наш људски и сваки други потенцијал. Ако смо окупљени око интереса Републике, онда много тога можемо заједно да урадимо. Ако смо разједињени и ако су нам институције слабе, онда ништа нећемо ни моћи, ни постићи.

Влада на чијем челу сам била у претходном мандату руководила се управо том идејом. Радили смо заједно са предсједником Републике и нашом Народном скупштином као велики тим. Зато смо успјели да савладамо бројне препреке, да очувамо политичку стабилност и обезбиједимо привредни раст.

Уважени народни посланици, поштовани грађани,

Наша Република је данас стабилна. Вријеме у којем се данас обраћам овом високом дому као новоизабрани предсједник Републике сасвим је другачије од оног времена кад сам то у два наврата чинила као мандатар за састав владе. Вјерујем да ће вријеме у којем ће неки нови предсједници или премијери то чинити бити боље од овог данашњег, а то ће значити да се Република креће и да иде напријед.

Већ 16 мјесеци узастопно биљежимо позитивну стопу реалног раста БДП-а, а по први пут он је достигао износ од преко 10 милијарди КМ. Постигли смо највиши ниво запослености од када се мјери ова статистичка категорија у Српској, као и рекордну покривеност увоза извозом и наша индустријска производња биљежи континуиран раст.

Буџет Републике Српске је у потпуности стабилан, без било каквих неизмирених дуговања. Изградили смо преко 100 км аутопута и реализовали бројне друге пројекте саобраћајне или комуналне инфраструктуре, изградили или реконструисали школе, болнице, студентске домове, вртиће и све то – управо захваљујући финансијској стабилности и дисциплини.

Успјели смо кроз више корака повећати пензије за око 20%. Такође, повећали смо и буџет за подстицаје у пољипривреди, породичне и личне инвалиднине и борачки додатак и друга социјална давања, повећали смо плате свим радницима – и у јавном и у приватном сектору, увели смо и нека нова права као што је накнада за незапослене породиље у трајању од 12 односно 18 мјесеци, затим цивилне инвалиднине, као и накнаду за демобилисане борце који имају преко 65 година старости,а немају 15 година осигураног стажа.

Посебно сам задовољна што смо све позитивне помаке у економској и социјалној сфери остварили у блиској сарадњи и кроз искрен дијалог са нашим социјалним партнерима.

Градећи болнице, школе, вртиће, путну инфраструктуру, туристичке комплексе, настојали смо водити рачуна о равномјерном развоју и потребама свих дијелова Републике Српске. Али, знам да је још много изазова пред свима нама, зато је важно да у најкраћем року изаберемо нову владу због чега и намјеравам да одмах сутра, свог првог радног дана као предсједник Републике, именујем мандатара.

Као предсједник Републике инсистираћу на очувању уставног капацитета и позиције Републике и на односима у оквиру БиХ који су дефинисани Дејтонским споразумом. Република Српска свима у БиХ и изван ње пружа руку партнерства и сарадње, али неће дозволити било какве покушаје угрожавања њене аутономије и њених Уставом дефинисаних надлежности. Убијеђена сам да уз хармонизован и координисан рад институција Републике Српске и њених представника на нивоу заједничких институција БиХ можемо остварити све наше заједничке циљеве.

Разумијевајући историјски тренутак у којем живимо, те регионална и глобална кретања, као предсједник Републике залагаћу се за највише могуће јединство не само институција, или политичких актера у утврђивању важних питања или ставова, већ и јединство у цјелокупном друштву. Настојаћу да подстичем на дијалог између институција и социјаних партнера, на мир и толеранцију приликом рјешавања питања која су од суштинског интереса за Републику. Са позиције предсједника Републике бићу спона у усаглашавању ставова између наших представника у институцијама Републике и на нивоу БиХ.

Поред наведеног, намјеравам да подстакнем активизам  институција, универзитетске заједнице и свих актера у друштву у погледу популационе политике и демографије. Сад кад смо изашли из кризе, ријешили се дуговања, успоставили стабилан буџет, забиљежили рекордне поједине макроекономске показатеље, можемо рећи да је то солидна основа за даље кретање.

Зато је неопходно да идемо у даљу модернизацију како би друштво ишло укорак са глобалним кретањима и да бисмо понудили младим људима оно због чега они одлазе да живе и раде негдје друго.

Намјеравам да, управо уз подршку младих људи и на њихову иницијативу покренем велику акцију, могуће и један цјеловит и свеобухватан програм под називом „Српска – друштво у покрету“. Треба нам више акције, више мобилности, више иницијативе.

Треба нам и чвршћа веза са дијаспором, и као предсједник Републике намјеравам да се додатно ангажујем и на том плану, иако сам на успостављању веза са нашим људима у свијету предано радила и током мог премијерског мандата.  Наша дијаспора се манифестује као веома значајан економски, интелектуални, политички и комуникацијски ресурс  који заслужује посебну пажњу.

Морамо радити заједно. Само тако можемо опстати и успјети. Ако смо ишта могли научити из историјског вртлога којем смо на овим просторима били изложени у протекла два вијека, то је да су подјеле међу нама увијек биле погубне, да смо подијељени увијек излазили као губитници.

Подјела одузима снагу народа и снагу друштва и крњи ауторитет институција. Зато је важна јединствена Република Српска.

На међународном плану, Република Српска је отворена за сарадњу са свима. Процес европских интеграција, и поред проблема кроз које Европска унија пролази и девијација које прате овај процес унутар БиХ, остаје један од наших приоритета. Наш став је ту јасан. Јесмо за европски пут, али не прихватамо приступ у којем се овај процес злоупотребљава или користи за неутралисање уставне улоге институција Републике Српске.

Заједно са другим институцијама Републике Српске, инсистираћу на пуној примјени система координације у процесу европских интеграција. Република Српска јесте и наставиће да буде равноправан и неизоставан партнер у овом процесу, али се сви у БиХ морају кретати искључиво у оквиру својих уставних надлежности.

Даме и господо, уважени народни посланици,

Иако неки покушавају да наметну вјештачку подјелу, наше опредјељење ка европским интеграцијама никако не искључује интензивну сарадњу са другима изван ове уније. Руска Федерација је наш доказани пријатељ и наши односи на политичком, економском, културном и сваком другом плану постају све развијенији. Русија је један од највећих инвеститора у Републици Српској. Она досљедно инсистира на поштивању Дејтонског споразума у БиХ, и представља глас правичности и принципјелности у Савјету безбједности УН супротстављајући се дезинформација које се тамо пласирају о стању у БиХ.

Наши односи са НР Кином такође постају све развијенији, интерес кинеских инвеститора све присутнији, а научна и културна сарадња постаје све видљивија, и ми смо чврсто опредијељени да ту сарадњу додатно оснажимо.

Наш однос према Сједињеним Америчким Државама је отворен и позитиван. У Републици Српској је поздрављен став предсједника Трампа о немијешању у унутрашње ствари других држава. Са САД Република Српска дијели многе заједничке вриједности, укључујући и борбу против тероризма којем смо сви, диреткно или индиректно, изложени. Жалимо због пропуштених могућности у прошлости да наше разумијевање буде и боље и вјерујем да то може да се деси у будућности онда кад наметнути стереотипи уступе мјесто једном рационалнијем и објективнијем приступу.

Питање НАТО је за нас веома осјетљиво, из више разлога. Овај цијењени дом, усвајајући Резолуцију о неутралности, јасно се опредијелио по том питању указујући да се између Српске и Србије не може правити било каква (НАТО) граница на Дрини. Уколико се Србија икада другачије изјасни по питању чланства у НАТО, сматрамо да народ Републике Српске путем референдума треба да се изјасни о чланству. То, наравно, не значи да Република Српска и њене институције нису спремне осваривати сарадњу у постојећим уговорним, едукативним и програмским оквирима, као што је, на примјер,  Партнерство за мир у циљу јачања опште безбједности и унапријеђења безбједносних капацитета Републике Српске.

Наравно, желимо добру сарадњу са свима у нашем окружењу. Нажалост, мало тога се промијенило набоље у односима између држава насталих распадом бивше Југославије.

За нас су од суштинског значаја односи Републике Српске са Србијом, за које с поносом можемо рећи да никада нису били на вишем нивоу. Захвални смо руководству Републике Србије, на челу са предсједником Вучићем, на свој помоћи и подршци коју су пружили Републици Српској, на разумијевању и конкретним пројектима који су реализовани у многим нашим општинама. Као предсједник Републике радићу на јачању наших веза и на чвршћем привредном и инфраструктурном повезивању Србије и Српске.

С обзиром на заједничке проблеме као што су мигрантска криза, радикализам или опасност од тероризма, неопходно је и даље јачати механизме нашег удруженог дјеловања у региону. С правом можемо рећи да је Република Србија искрени ослонац Републици Српској и да је Република Српска с много љубави загледана у Србију.

У држави попут БиХ, чија сувереност је тешко нагрижена постојањем високог представника, дјеловањем страних судија у Уставном суду БиХ или дневним уплитањем страних дипломата у живот домаћих институција, тешко је дефинисати многе ствари.  Зато је важно да у Републици Српској градимо општу стабилност и функционалност наших институција.

Даме и господо, поштовани грађани,

Као што је већ речено, Република Српска протеклих година, и поред бројних отежавајућих околности, иде узлазном линијом. Од нове Владе Републике Српске очекујем да настави ове позитивне трендове и да његује дијалог са нашим социјалним партнерима. Заједничким снагама морамо радити на отварању нових радних мјеста, подизању стандарда становништва и модернизацији друштва. Само на тај начин можемо одговорити на изазове који се налазе пред цијелим регионом, али и појединим чланицама Европске уније, а то је миграција радне снаге, посебно младих.

Будућности Републике Српске нема без њених младих генерација и институције Републике Српске су у протеклом периоду, различитим мјерама, дјеловале у правцу пружања подршке овој популацији у нашем друштву. Мораћемо наставити са оваквим дјеловањем, при чему не смијемо заборавити ни остале категорије становништва.

Заједнички се морамо борити за подизање стандарда живота у Републици Српској, јер она има довољно потенцијала да у њој квалитетно живе сви. Уз постојеће мјере, као што су финансирање вантјелесне оплодње, стамбене субвенције младим брачним паровима, подршка породиљама, ученицима, студентима, вишечланим породицама, биће неопходно улагати и додатне напоре у правцу побољшања демографске слике у Републици Српској.

Уз привредни развој, модернизацију економије и прилив инвестиција неизоставно је везана и реформа нашег образовног система и његово прилагођавање захтјевима тржишта рада, као и увођење модерних развојних технологија.

Иако смо направили одређене помаке на том плану, рећи ћу отворено да нисам задовољна оним што смо постигли и да сам много пута и као премијер била запањена количином отпора према овој, слободно ћу рећи, најважнијој реформи без које нема ни сигурног запослења, ни сигурног привредног раста. Само економски оснажена Република Српска може бити политички и институционално стабилна и одупријети се свим изазовима и зато је важно да заједно реформишемо систем.

Поштоване даме и господо, преузимајући дужност предсједника Републике Српске, свечано се обавезујем да ћу све своје људске и институционалне потенцијале искористити за заштиту уставног положаја Републике Српске и њен просперитет.

Такође, посебно желим да истакнем да ћу дјеловати као предсједник свих грађана Републике Српске, без обзира на њихову политичку, партијску или националну припадност, да ћу инсистирати на заштити права и слобода свих грађана која су им уставно гарантована, укључујући и мањинске групе и, посебно, најугроженије категорије становништва.

Чврсто вјерујем у Републику Српску и њен народ и знам да само заједно можемо креирати будућност какву желимо нама и, посебно, нашој дјеци.

Убијеђена сам да ћемо за четири године са поносом заједно констатовати да је Република Српска политички, економски и институционално стабилнија и јача. Вјерујем да ћемо као људи, којима су наши грађани поклонили повјерење на протеклим изборима, оправдати њихова очекивања, предано радећи у интересу наше Републике.

Нека вјечно живи Република Српска!

Хвала Вам!