Predsjednik Republike uručio inkubatore i opremu za zbrinjavanje novorođenčadi

30/10/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uručio je danas inkubatore i opremu za zbrinjavanje novorođenčadi, nabavljene sredstvima prikupljenim na donatorskoj večeri “S ljubavlju hrabrim srcima”.

Oprema je uručena rukovodstvima bolnica u Banjaluci, Doboju, Bijeljini, Foči, Gradišci, Prijedoru, Zvorniku, Trebinju, Nevesinju, Istočnom Sarajevu, kao i bolnica u Gračanici na Kosovu i Metohiji i Livnu u Federaciji BiH.

Predsjednik Republike rekao je da se zdravstvenim ustanovama i pedijatrima u Srpskoj želi obezbijediti sve što je potrebno da bi se uspješno borili sa izazovima.

“Ovo je jedan od trenutaka koji izaziva sreću i zadovoljstvo, jer je činjenica da smo uspjeli uraditi nešto što nije niko u regionu”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je naglasio da se ovom akcijom žele okupiti svi ljudi i institucije kako bi bilo iskazano ljudsko dostojanstvo, jer se želi reagovati na izazove i probleme.

Predsjednik Dodik je istakao da su sporovedene mnoge humanitarne akcije čime je Srpska pokazala da je odgovorno društvo, što će i ostati.

“Spasiti jedno dijete, znači spasiti svijet. U posljednjoj akciji najveći lični donator sa 20.000 KM bila je Dragica Stojanović i zahvalan sam joj na tome. Ovo će biti pomoć za djecu kojoj je neophodna jer će im biti spaseni životi. Krajem ove godine imaćemo još jednu akciju”, istakao je predsjednik Dodik i podsjetio da se donatorskim večerima “S ljubavlju hrabrim srcima” skupi oko milion KM za rješenje mnogih problema, a da napor pojedinaca da daju lična sredstva pokazuje da je Srpska odgovorno društvo.

“Svaki put kada organizujemo akciju razmišljamo kako to modelirati i kako novac upotrijebiti. Zdravstveni sektor u Republici Srpskoj razvijamo i opredijelili smo se da izgradimo nove bolnice, a neke i da adaptiramo. Želimo da izgradimo bolnicu u Trebinju, rekonstruišemo one u Gradišci i Zvorniku i u Prijedoru”, rekao je predsjednik Dodik i podsjetio da je Republika Srpska, uprkos izazovima, stabilna, da će uspješno izvršiti finansijske obaveze u ovoj godini, a isto tako planira ih i za narednu.

Predsjednik Dodik je napomenuo da je Srpska izložena političkoj eliminaciji i da svi moraju da toga budu svjesni jer to znači da žele da joj oduzmu sve funkcije, a da centar odlučivanja bude premješten u federalno Sarajevo.

Predsjednik Republike Srpske je naveo da je u globalnim centrima moći odlučeno da se vrši centralizacija i unitarizacija BiH, a da Srpska bude svedena na protokolarni dio.

“Moramo se izboriti da ostanemo ono što jesmo, ali i da budemo još samostalniji. To nije kriminalno, nego legitimno i legalno. Tražimo da upravljamo resursima koje imamo, a jedno od pitanja jeste priča o imovini. To znači da bi Srpskoj pripale bolnice koje je ona izgradila svojim sredstvaima, a da bi, recimo, novčana sredstva za UKC bila prenesena na fondove na nivou BiH”, rekao je predsjednik Dodik i ponovio da je imovina ključna, jer ako nje nema nema ni države, te naveo primjer BiH te da zbog toga u nekim dalekim kancelarijama kažu da treba premjestiti vlasništvo imovine na druga mjesta.

Fotografije: Kabinet predsjednika Republike Srpske / Borislav Zdrinja