Sastanak sa ambasadorom Kraljevine Norveške u BiH

18/10/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović razgovarali su danas u Palati Republike sa ambasadorom Kraljevine Norveške u BiH Olavom Rajnertsenom.

Predsjednik Republike Srpske tokom sastanka istakao je opredijeljenost institucija Srpske ka očuvanju mira i stabilnosti, te dosljednom poštovanju Dejtonskog sporazuma i ustavne pozicije dva entiteta i tri konstitutivna naroda u BiH.

Predsjednik Dodik naglasio je da montirani i instruisani proces koji se vodi protiv njega pred Sudom BiH predstavlja političko i pravno nasilje dijela međunarodne zajednice koji za krajnji cilj ima rušenje ustavnog kapaciteta i pozicije Republike Srpske.

Govoreći o pokušaju otimanja imovine Srpskoj, predsjednik Dodik ponovio je da je to pitanje riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i da imovina pripada entitetima.

Tokom sastanka sagovornici su istakli da su dosadašnji odnosi Republike Srpske i Kraljevine Norveške uvijek davali pozitivne rezultate, te je izražena spremnost za nastavak unapređenja saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o ostalim aktuelnim političkim i ekonomskim temama u Republici Srpskoj i BiH, kao i o odnosima u svijetu koji su globalno veoma složeni.

Fotografija: Kabinet predsjednika Republike Srpske / Borislav Zdrinja