Predsjednik Republike održao konferenciju za medije

30/08/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik održao je danas u Palati Republike konferenciju za medije povodom aktuelne situacije.

Predsjednik Republike Srpske izjavio je da odluka Suda u Strazburu u slučaju “Kovačević” dodatno unosi probleme u BiH, jer joj je cilj obračun sa konstitutivnosti naroda i njome se odbacuju elementi Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Predsjednik Dodik je istakao da je navedena odluka sumnjiva i spekulativna.

“Predsjednik Vijeća ovoga suda /Gabrijela Kučko Štadlmajer/ je rekla da presuda nije legalna. Odluka Suda je više preporuka nego obavezujuća”, rekao je predsjednik Republike.

Predsjednik Srpske je naveo da Sud u Strazburu, navedenom odlukom, zaustavlja BiH na evropskom putu.

“Zato propadaju napori da se Dejtonski sporazum zadrži kao osnova BiH. Presudu su donijeli diletantski i sve je izašlo izvan propisanih konvencija. BiH ne može da opstane na građanskom principu”, konstatovao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike Srpske najavio je da će inicirati održavanje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj bi bila odbačena odluka Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Kovačević”.

“Ta sjednica treba da potvrdi da je pravna procedura u pogledu donošenja ove kvazi odluke prekršena”, rekao je predsjednik Republike.

Predsjednik Republike Srpske je istakao da odluku i preporuke Suda u Strazburu treba odbaciti, jer je su spekulantske i razarajuće.

Predsjednik Dodik je rekao da mu je drago da su svi predstavnici političkih struktura u Republici Srpskoj odbacili ovakav pristup Evropskog suda za ljudska prava, koji je unio dodatna neslaganja u BiH i trajno je podijelio.

Predsjednik Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da će tražiti da Narodna skupština Republike Srpske predloži organima na nivou BiH da odbace kao ništavnu odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Kovačević”.

“Što se tiče nas, to ćemo učiniti odmah na sjednici Doma naroda Pralamentarne skupštine BiH što je prije moguće”, rekao je predsjednik Dodik na konferenciji za novinare.

Predsjednik Republike Srpske istakao je da predstavnici Republike Srpske treba da odbace i prekinu učešće na sastancima na kojima bilo ko bude pokušao da nemetne ovu odluku kao osnov za razgovore.

“Predložićemo da sa predstavnicima hrvatskog naroda zajednički razradimo mogućnost odbrane koncepta konstitutivnosti naroda i da apsolutno stojimo na konceptu Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sada se vidi ko ruši, a ko brani Dejton. Ovo što su uradili definitivno urušava evropski put BiH”, naglasio je predsjednik Milorad Dodik.

Predsjednik Republike Srpske ocijenio je da je odluka Evropskog suda za ljudska prava idealistička i voluntaristička određene grupe ljudi, te da je predstavnik BiH u tom sudu dozvolio sebi da ruši ustavni poredak BiH.

“Jasno je da bez domaće političke saglasnosti BiH ne može da se kreće”, rekao je predsjednik Milorad Dodik.

Predsjednik Republike Srpske dodao je da će Narodnoj skupštini predložiti i vraćanje na početni stav da Republika Srpska direktno bira jednog Srbina za člana Predsjedništva BiH.

“Ako neko misli da zaista može da se igra sa našom budućnosti i da napravi takve poteze koji su za nas neprihvatljivi i nesprodvodivi onda je upitno da li treba da budemo dio bilo kakvog drugog procesa. Konsenzusom u Republici Srpskoj ranije smo utvrdili drugi stav, predložiću i pokušati da od drugih partnera koji u Republici Srpskoj učestvuju u donošenju odluka dobijem promjenu tog stava i da se Republika Srpska vrati prvobitnom”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike podržao je i predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića u nastojanju da objasni zašto SDS i PDP nisu u pravu kada pokušavaju da izdejstvuju vanrednu sjednicu o navodnom kršenju zaključaka Narodne skupštine.

“Nemam ništa protiv te sjednice i da se o tome razgovara. Isti oni koji su bježali od zaključaka sada žele da uđu u skupštinu, to je dobra stvar za demokratiju u Republici Srpskoj. Vjerujem da će imati konstruktivne prijedloge”, rekao je predsjednik Milorad Dodik.

Predsjednik Republike naveo je da vladajuća koalicija u Republici Srpskoj vodi računa i smatra da sve što se dešava treba da se dešava u Narodnoj skupštini i u okviru njenih zaključaka da se sprovodi.

“Ono što smo radili u posljednje vrijeme, a SDS i PDP nisu htjeli ni da se informišu o tome, jeste da smo napravili agendu koja podrazumijeva realizaciju upravo zaključaka Narodne skupštine i da se u tom pogledu krećemo. Imamo povjerenje u naše partnere na nivou BiH i koalicione partnere na nivou Republike Srpske da će do polovine septembra na Savjetu ministara biti predložen i prihvaćen zakon o Ustavnom sudu BiH koji podrazumijeva dva zakona – jedan koji reguliše strance i drugi koji reguliše rad ukupnog Ustavnog suda”, istakao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike Srpske naglasio je da će se tada stvoriti uslovi da Republika Srpska predloži članove Ustavnog suda BiH.

“Jednog dana ću predložiti članove, to je moja ustavna obaveza, ali to ne znači danas i ne znači juče kada su oni /opozicija/ galamili na tu temu”, zaključio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je danas uvjerenje da će paralelno ići u proceduru zakon o sudu BiH i zakon o Ustavnom sudu BiH sve do njihovog usvajanja.

Predsjednik Dodik rekao je da zakon o sudu BiH nije usaglašen, jer se zastalo na tome da to ne može biti zakon o sudovima BiH, nego o sudu BiH i da taj sud može da ima samo dva nivoa odlučivanja.

“Jedan nivo odlučivanja bio bi na nivou kojeg sad imamo, koji je vanustavni i nelegalan, ali proizvodi određene posljedice i to je razlog zašto mi treba da pokušamo nešto učiniti. Mi tražimo da se formira apelaciono vijeće u tom sudu, ali da to vijeće ne bira predsjednik sadašnjeg suda, nego da se formira u skladu sa procedurama Visokog sudskog i tužilačkog savjeta i da sjedište tog apelacionog ođeljenja bude u Banjaluci. To smo spremni da prihvatimo”, izjavio je predsjednik Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema riječima predsjednika Dodika, zakoni koji su usvojeni na nivou BiH, bili su dio ranijeg paketa kojeg su dogovorili predstavnici stranaka koji čine većinu na nivou BiH.

Predsjednik Dodik je podsjetio da je na sastanku tih stranaka, kada je domaćin bio HDZ, dogovoreno da Savjet ministara treba da formira radnu grupu koja će za septembar pripremiti prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH.

Komentarišući prijedlog zakona o Ustavnom sudu kojeg je predložio SDS, predsjednik Dodik je naveo da je to pokušaj da se pribavi pažnja i da je taj prijedlog identičan onom predloženom Savjetu ministara.

“Mi ćemo, imajući u vidu da je to identično našem prijedlogu od ranije, ovaj predlog SDS-a podržati i vjerujem da bi mogli raditi na tome da obezbijedimo većinu u Domu naroda /parlamenta BiH/”, rekao je predsjednik Dodik.

U tom kontekstu, predsjednik Republike Srpske iznio je očekivanje da se o tome pregovara sa predstavnicima hrvatskog naroda, jer je to ključno za obezbjeđivanje većine za prijedlog tog zakonskog rješenja.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH /FBiH/ ima pravo na organizovanje mirnog skupa u petak, 1. septembra, ispred zgrade Tužilaštva BiH u Sarajevu zbog političke optužnice protiv zvaničnika Republike Srpske, te je izrazio nadu da će se to poštovati na nivou BiH.

Predsjednik Dodik napomenuo je da je okupljanje orgnizovalo Udruženje mimo Kabineta predsjednika Republike Srpske, te izrazio podršku za tu inicijativu.

“Podržavam njihovo pravo za organizaciju takvih skupova, imaju pravo da se iskažu”, izjavio je predsjednik Dodik i istakao da se pokazalo da postoji veliko interesovanje za dolazak na taj skup.

Predsjednik Dodik rekao je da kantonalne i federalne vlasti treba da odobre okupljanje, te da preduzmu mjere kako bi se garantovala bezbjednost učesnika.

“Ne znam da li će kantonalne vlasti dati odobrenje ili neće, ako daju onda snose odgovornost za bezbjednost učesnika, a ako ne daju onda nam šalju poruku da neki mogu, a neki ne mogu da protestuju pred institucijama”, naveo je predsjednik Milorad Dodik.

Predsjednik Republike podsjetio je na činjenicu da je Kristijan Šmit donio “zakon o zabrani svog djela i nedjela”, te da je Tužilaštvo BiH krenulo u obračun sa onima koji to ugrožavaju.

“Ja sam među prvima te vrste, smatram da je to antiustavno, jer zakon na nivou BiH može da donese jedino Parlamentarna skupština i nigdje ne piše da to može da uradi bilo ko drugi, a pogotovo neizabrani stranac”, naglasio je predsjednik Milorad Dodik.

Predsjednik Republike Srpske dodao je da je očigledno da su neki u BiH spremni da prihvate takvu praksu, naročito ako je to usmjereno protiv Srba.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je promašena posjeta BiH specijalnog izaslanika SAD za Balkan Gabrijela Eskobara, što pokazuje koliko su SAD izgubile snagu.

“Posjeta Eskobara je bila nakon nekoliko godina i vjerovatno je htio da podrži vanustavno ponašanje ambasadora SAD u BiH Majkla Marfija”, rekao je predsjednik Dodik na konferenciji za novinare.

Predsjednik Republike Srpske istakao je da bi bilo bolje da Eskobar nije dolazio i samo je pokazao nadmenost.

“Eskobar je još jednom potrošio novac građana SAD za promašenu politiku koju ova zemlja vodi na ovom prostoru”, dodao je predsjednik Milorad Dodik.

Prema riječima predsjednika Dodika, Republika Srpska pokazuje stabilnost uprkos silnim nastojanjima da bude prikazana kao problem u BiH.

“U svakom slučaju Republika Srpska pokazuje vitalnost i stabilnost i održava svoj finansijski sistem. Podsjetiću da je bila priča da će Republika Srpska bankrotirati, pa nije. Sada vidimo neke koji govore da će bankrot biti u martu naredne godine. Kažem da to neće biti uprkos postojećim izazovima”, rekao je predsjednik Milorad Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je danas da ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković nastavlja da pokušava da privuče pažnju na javnim regionalnim i ostalim skupovima neosnovano prozivajući Republiku Srpsku i ističući sve ono što radi bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

“Ni sa kim se ne svađam, pokušavam da obezbijedim autentičnost i odbranu naših stavova, a što se njima to ne sviđa meni je drago jer znači da sam u pravu”, izjavio je predsjednik Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Predsjednik Dodik naveo je da ne karakteriše Konakovića ni lično ni politički iako bi imao šta da kaže, ali da je vidljivo da ovaj političar ne propušta priliku da upotrijebi njegovo ime da bi nakalemio Republici Srpskoj negativnosti, što ne ide u prilog izgradnji nove atmosfere.

“Treba da se zna da bez pristupa predstavnika Republike Srpske nije moguće doći do bilo kojeg rješenja. To smo demonstrirali na najbolji mogući način”, naglasio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je postavljanje spomenika u Sarajevu kralju Tvrtku prvom Kotromaniću krađa srpskog istorijskog identiteta.

“Kada neko nešto radi noću, onda to liči na lopovluk. Ovo pokazuje kolika je njihova nemoć. Tvrtko je bio pripadnik loze Nemanjića i imenovan je u skladu s tim, ustoličen u manastiru Mileševa koji i sada postoji”, rekao je predsjednik Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Predsjednik Republike Srpske podsjetio je da u vrijeme Tvrtka nije bilo muslimana na prostoru BiH, nego su postojali Srbi.

“Bosna je tada bila dio pojma koji se odnosi na daleko manju teritoriju nego što je danas BiH. Tvrtko je bio kralj Srba, a indikativno je da članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH nisu donijeli odluku o spomeniku i riječ je o političkoj provokaciji”, naglasio je predsjednik Milorad Dodik.

Predsjednik Republike poručio je da BiH ne postoji 1.000 godina, nego od Dejtonskog mirovnog sporazuma uz ogromne napore SAD i Velike Britanije da bude održana.