Predsjednica Republike Srpske uputila čestitku novoizabranom patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju

18/02/2021

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je čestitku Njegovom preosveštvenstvu mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju, povodom izbora za patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

“Vaše preosveštenstvo,

Povodom Vašeg izbora na patrijarški tron, u ime srpskog naroda iz Republike Srpske i svoje ime,  upućujem  Vam čestitke sa iskrenim željama da učinite sve što je u Vašoj moći za dobrobit Crkve i naroda.

Uvjerena sam da su pravoslavni vjernici dobili dostojnog nasljednika blaženopočivšeg patrijarha Irineja i da ćete, svojom mudrošću i otvorenim pristupom, uspješno voditi pravoslavni narod.

Srpska pravoslavna crkva uvijek je bila uz svoj vjerujući narod,  njegov pouzdan duhovni i moralni oslonac i dostojanstveno prolazila kroz različita iskušenja.

U uvjerenju da ćete dostojno i savjesno obavljati povjerenu Vam časnu dužnost i nastaviti da jačate jedinstvo i sabornost SPC-a i biti snažan zaštitnik i čuvar naše tradicije i identiteta, srdačno Vas pozdravljam“, navodi se u čestitki predsjednice Cvijanović.