Predsjednica Republike Srpske sastala se, drugog dana Evropskog samita regija i gradova, sa predsjednikom Skupštine evropskih regija i predsjednikom slovačke regije Bratislava

15/03/2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović sastala se drugog dana Evropskog samita regija i gradova koji se održava u Bukureštu, sa predsjednikom Skupštine evropskih regija (AER) Magnusom Berntsonom.

Na sastanku sa Berntsonom, razgovarano je o trenutnim aktivnostima i strukturi Skupštine evropskih regija, čiji je Republika Srpska član od 2007. godine, kao i o čvršćem povezivanju Srpske sa drugim regijama koje su članovi ove organizacije.

Predsjednica Cvijanović je ovom prilikom istakla da je Republika Srpska zainteresovana za jačanje saradnje i aktivniji angažman u okviru Skupštine, koja okuplja 35 regija iz svih dijelova Evrope.

Tokom Samita u Bukureštu, predsjednica Republike Srpske danas se sastala i sa predsjednikom slovačke regije Bratislava Jurajom Drobom, sa kojim je razgovarala o iskustvima Slovačke u procesu pristupanja Evropskoj uniji, kao i o privrednoj saradnji Srpske i Bratislave u okviru Evropske mreže preduzetništva (EEN).

Dvodnevni Evropski samit regija i gradova, na kojem je učestvovala i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, završen je danas usvajanjem zajedničke deklaracije, a učesnicima se na kraju Samita obratio i predsjednik Rumunije Klaus Johanis.