Predsjednica Republike Srpske razgovarala u Atlanti sa predstavnicima kompanije „NCR“

22/06/2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama, razgovarala je u Atlanti sa predstavnicima kompanije „NCR“.

Na sastanku, koji je održan u sjedištu ove američke kompanije, razgovarano je o mogućnostima proširenja saradnje i poslovanja sa Republikom Srpskom, kao i o uključivanju Srpske u svjetske tržišne tokove.

Ovom prilikom, predsjednica Cvijanović je ocijenila da je ulazak „NCR“ kompanije na ovdašnje tržište, poruka i drugim kompanijama da je Srpska pogodno mjesto za ulaganje, te izrazila zadovljstvo činjenicom da je radom „NCR“ Banjaluka, Republici Srpskoj omogućeno da postane dio globalnog tržišta i da se nađe na listi svjetskih destinacija za softvere, naučne inovacije i tehnologije.

Saradnja institucija Republike Srpske sa ovom respektabilnom kompanijom, kako je navela, omogućila je otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje visokoobrazovanog kadra mlađe populacije, sa izvanrednim tehničkim i jezičkim sposobnostima, ali i povećala konkurentnost Srpske u odnosu na okruženje.

Na sastanku je istaknuto da je „NCR“ odabrao Banjaluku i Republiku Srpsku kao destinaciju zbog talentovane i stručne radne snage, telekomunikacione infrastrukture, posvećenosti Vlade programu podrške zapošljavanju, te izraženo uvjerenje da će ovo strateško partnerstvo dati dobre rezultate i u budućnosti.

Kompanija „NCR“, koja u Banjaluci uspješno posluje od 2016. godine i zapošljava oko 300 ljudi, rezultat je pregovora koje je predsjednica Cvijanović vodila tokom ranijih posjeta Sjedinjenim Državama, zajedno sa Predstavništvom Republike Srpske u Vašingtonu.

U nastavku posjete, predsjednica Republike Srpske će u Vašingtonu, u odvojenim susretima, razgovarati sa predstavnicima institucija SAD-a.