Predsjednik Republike Srpske svečano otvorio „Jahorina ekonomski forum“

14/05/2024

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je danas „Jahorina ekonomski forum“ pod nazivom “Zapadni Balkan – dugoročni pravci razvoja” i ovom prilikom poručio da Srpska na planu ekonomije bilježi dobre pokazatelje i da ima realan rast plata više od sedam odsto.

Predsjednik Dodik je rekao da Srpska ima najmanje opterećenje na bruto plate u regionu, te da zbirna stopa iznosi 31 odsto.

“Naša odluka je da povećamo minimalnu platu i time generišemo i potražnju. Bilježimo dobre rezultate u oblasti rasta domaćih proizvoda”, naglasio je predsjednik Republike.

Predsjednik Srpske je poručio da je ukupan domaći proizvod prošle godine iznosio 16 milijardi KM, a da se sada sa sigurnošću može reći da će iznositi 19 milijardi KM.

Predsjednik Republike je izjavio da je Republika Srpska, u vremenu kada je geopolitika zarobila ekonomiju, okrenuta regionu i poručio da nosioci vlasti treba da donose odluke koje pomažu ekonomiji.

“Meni se čini da smo upravo mi u Republici Srpskoj to učinili. Bez obzira što bilježimo pad eksterne tražnje, odnosno pad izvoza, mi smo to uspjeli da prebacimo na domaće tržište, tako da možemo da generišemo i rast domaćeg proizvoda” rekao je predsjednik Dodik i dodao da je Srpska tradicionalno okrenuta regionu koji i dalje mora biti ono što se preferira.

Predsjednik Srpske je rekao da ga je uvijek čudilo što drugi partneri u BiH to nisu vidjeli, već su ostali zarobljeni u svojim predrasudama o tome da to ne treba da se radi.

“Kada su zapadne ekonomije otvorile svoje tržište, radne snage, do mjere koja je gotovo bila nezamisliva samo prije pet ili šest ili 10 godina, ako ste htjeli kao firma da idete u Njemačku, onda ste morali da dobijete one takozvane detašmane, pa da tamo odobravaju 40 radnika samo na šest mjeseci i mnogo čega drugog. Danas nam Njemačke vlasti nude značajne benefite za svakog ko želi da dođe na njihovo tržište i da radi. I to pravi nama problem”, naveo je predsjednik Republike.

Predsjednik Dodik je rekao da domaće tržište osjeti problem nedostatka radne snage, ali i istakao da je u Republici Srpskoj od prošlogodišnjeg “Jahorina ekonomskog foruma” kreirano 5.000 radnih mjesta.

Predsjednik Srpske je naglasio da danas Republika Srpska ima najveći broj zaposlenih ikada, ali je i rekao da je geopolitika zarobila ekonomiju, te da i o tome treba razmišljati.

“Mi koji se pridružujemo EU, ne bi trebali da imamo nikakva prava da o njima govorim. Ali ako nađete podatak i vidite da od 54 kritične tehnologije danas u svijetu, nema nijedne u Evropi, više od 40 ima Kina i tek 11 Amerika. Nijedna od tih kritičnih tehnologija nema vlasništvo i nije to vlasništvo kompanija u Evropi. Što govori o tome da će to dati određena kretanja, negativna prije svega u vremenu koji dolazi”, rekao je predsjednik Republike.

Predsjednik Dodik je poručio da treba otvoriti domaće tržište, a da je na političarima da obezbijede sigurnost i mir.

“To je osnovna pretpostavka za bilo kakvo ozbiljno bavljenje ekonomijom. Republika Srpska se pokazuje kao mjesto stabilnosti i nema nijedan plan destabilizacije. Republika Srpska je pokazala da može da vodi svoju politiku upravljanja krizama kao što je to bilo u vrijeme pandemije”, naglasio je predsjednik Srpske.

Predsjednik Republike Srpske je istakao da su mnogi zaključci doneseni na prošlogodišnjem Forumu realizovani.

“Jedan od tih zaključaka je i bio da se ukine PDV na prvu kupovinu nekretnina za mlade bračne parove. To se završava kroz procedure koje su složene u BiH, ipak završava i to će biti”, rekao je predsjednik Dodik i poručio da se u narednim godinama mora uduplati domaći proizvod i da je Srpska pokazala da to može.

Predsjednik Republike je pozvao sve koji žele investirati u Republici Srpskoj da su dobrodošli.

“Republika Srpska generiše javna ulaganja oko 10 milijardi KM u razvoj i izgradnju auto-puteva, u izgradnju različitih oblika energetskih izvora, od hidroelektrana preko solarnih vjetroelektrana, pa čak i razvijamo i na poslove vezano za zelenu agendu”, rekao je ovom prilikom predsjednik Srpske.

Republika Srpska, rekao je predsjednik Dodik, vodi politiku neutralnosti, iako ima određene probleme na personalnom nivou u vezi sa sankcionisanjem od Amerike i nekih drugih zapadnih zemalja.

Pozdravne govore povodom svečanog otvaranja Jahorina ekonomskog foruma održali su i predsjednik Jahorina ekonomskog foruma Goran Račić i ministar ekonomskih odnosa i spoljne trgovine u Savjetu ministara Staša Košarac.

Fotografije: Kabinet predsjednika Republike Srpske / Borislav Zdrinja