Obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini

12/05/2024

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisusvovao je danas obilježavanju Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da srpski narod nije zaboravio zlo ustaškog zločina počinjenog u logoru Jasenovac gdje je ubijeno pola miliona Srba.

“Nismo zaboravili zlo i znamo šta je NDH. Znali smo za planove ustaškog režima da jednu trećinu pobiju, jednu rasele, a jednu pokatoliče”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je istakao da je ovo mjesto sveto, a tako je postalo jer su tu mučenici, navodeći da je mučki ubijeno 700.000, od kojih pola miliona Srba.

Predsjednik Republike je podsjetio da se često kaže da je Jesnovac najveći podzemni grad koji Srbi imaju, ali mrtvi grad.

“Masovno su ovdje ubijali i zato su govorili da je ovo logor u koji su mogli svi da stanu”, rekao je predsjednik Dodik i dodao da je ovo mjesto strašnog zločina.

Predsjednik Srpske je naglasio da je veoma malo pripadnika hrvatskog naroda koji se nisu solidarisali sa ustaškim režimom.

“Ponovo smo ovdje da osvježimo kolekitvno sjećanje i da Jasenovac ne može da bude izbrisan”, istakao je predsjednik Milorad Dodik.

Predsjednik Republike Srpske rekao je danas da je Njemačka sponzorisala Nezavisnu Državu Hrvatsku, ustaški pokret, ubijanje, a danas je sponzor rezolucije o Srebrenici koji treba da stradalni srpski narod stavi na tamnu stranu istorije.

Predsjednik Dodik je istakao da se u Srebrenici nije desio genocid, ali jeste na ovom mjestu i da je to neuporedivo.

“Broj nije ni važan, koliko je važno ko se pojavljuje iza svega toga”, rekao je predsjednik Srpske i dodao da je rezolucija politički dokument.

Predsjednik Republike Srpske je napomenuo da su Srbi imali dva antifašistička pokreta, partizanski i otadžbinski, te je ponosan što u proteklom ratu nije bilo podjele među Srbima.

“Ujedinjeni smo danas više nego ikad, nikada više nismo posvećeni tome da pokažemo pravu istinu”, istakao je predsjednik Dodik i naveo da predsjedik Srbije Aleksandar Vučić ulaže napore, kao i da srpski narod ima brojne prijatelje.

Predsjednik Republike Srpske je upitao kako je poslije rezolucije moguće da se nastavi zajednički donositi odluke sa Bošnjacima. Ne idemo dalje, a naći ćemo način kako”, rekao je predsjednik Dodik.

Ovdje su, kaže predsjednik Republike, da brane ne samo Republiku Srpsku, već sa Srbijom brane i interese srpskog naroda, svidjelo se to kome ili ne.

Predsjednik Republike Srpske je naveo da će naredne godine ova manifestacija biti još veća, uvjeren da će tada biti svi na okupu da se kaže da je srpski narod stradalni, a da je i sa drugim narodima koji stradaju solidaran.

“Naša je želja da sve to prestane, a da bi to prestalo moraju da se maknu veliki da odu u neku istoriju koja je dostojna samo njima, ali nikada ne smijemo zaboraviti šta su nam uradili”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske poručio je da su Srbi narod mira, da će se boriti protiv svih nepravdi i obezbijediti taj mir i za druge na ovim prostorima.

Predsjednik Republike Srpske je na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj istakao da bol za stradalima koji nesumnjivo traje i danas i da neće nestati jer bi to značilo da se srpski narod odrekao žrtava.

“Ovdje smo da poručimo našim precima da smo svjesni njihovog mučeničkog stradanja, jedinstvenog u istoriji i da poručimo mladoj generaciji da mora da shvati ovo zbog sebe, a ne da to shvata kao teret”, dodao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je izrazio zadovoljstvo što će se, i pored svih peripetija, Republika Srpska i Srbija, na prijedlog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića početi jedno, za ovu generaciju sveto djelo – izgradnju na ovom mjestu monumentalnog spomenika ukupnih stradanja srpskog naroda ne samo u Jasenovcu nego svuda tamo gdje je Srbima teško doći, gdje ih ograničavaju i onemogućavaju im obilježavanja.

“Zato sam ponosan na Republiku Srpsku i znam da Srpska nije na ovom mjestu, ne bi ni mi bili ovdje. Spriječili bi da dođemo, kao što sprječavaju danas i predstavnike Ruske Federacije da dođu na obilježavanje na mjesto stradanja Rusa”, naveo je predsjednik Dodik i podsjetio da je više od 28 miliona Sovjeta poginulo u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik Republike Srpske je poručio da su Srbi u Republici Srpskoj, Srbiji, Crnoj Gori pripadnici jednog naroda u istoriji jer vjeruju u Srpsku pravoslavnu crkvu, svoj identitet i sve što im pripada.

Predsjednik Republike je dodao da Srbi nikada nisu mrzili druge i drugačije, da su im davali slobode, bili solidarni i uvijek pokušali da ljudski pomognu, te da to čine i danas.

“Ali, nemojte pokušati da više ikada nama onemogućite da mi imamo svoj način života, da se posvećujemo svojim žrtvama, slavimo svoje slave, pišemo ćirilicom i govorimo srpskim jezikom”, poručio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da je mir najveći ulog koji ulaže srpski narod.

“I onda kad nas tlače i bezočno otimaju Kosovo i Metohiju i progone Srbe sa tog prostora, kada u Crnoj Gori ne žele da prihvate naš identitet, u Hrvatskoj nas smatraju manjinama, ili u Sloveniji ne daju ni status nacionalne manjine, u Makedoniji otimaju našu crkvu, mi moramo da kažemo da smo jedan narod i da hoćemo da živimo u miru”, zaključio je predsjednik Dodik.

Fotografije: Kabinet predsjednika Republike Srpske / Borislav Zdrinja