Obilazak lokacije na kojoj se gradi centralno spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno–otadžbinskog rata

11/05/2024

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je danas u Banjaluci ceremoniji u okviru koje je bio predviđen obilazak lokacije na kojoj se gradi centralno spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno–otadžbinskog rata.

Predsjednik Republike Srpske istakao je da će centralno spomen-obilježje poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Banjaluci biti monument koji će ova generacija, bez obzira na političku pripadnost, ostaviti iza sebe kao dokaz sposobnosti da može to da uradi.

Predsjednik Dodik je istakao da spomenik treba da bude oličenje odnosa prema stradalima za slobodu, ali i mjesto okupljanja, te naglasio da će tražiti od Ministarstva unutrašnjih poslova da iz jedinice Garde obezbijedi vječnu stražu.

Predsjednik Republike Srpske je naveo da je njegov kabinet izdvojio određena sredstva za izgradnju, kao i da Vlada, Gradska uprava i gradonačelnik čine zajedničke napore, navodeći da niko ne treba da sumnja da je moguće da u avgustu bude i urađeno.

Predsjednik Republike je istakao da ovo treba da bude mjesto stalnih inovacija, posebno digitalne tehnologije da bi se iščitavala imena svih stradalih.

“Ovo je monument koji će ova generacija, bez obzira na političku pripadnost, ostaviti iza sebe kao dokaz naše sposobnosti da možemo da ovo uradimo”, rekao je predsjednik Dodik u obraćanju.

Predsjednik Republike Srpske je naveo da su najveću cijenu dali poginuli borci, ali je naglasio da su institucije Srpske zajedno sa Boračkom organizacijom tu da riješe teške probleme njihovih porodica, poput stambenog zbrinjavanja.

“Ovim stavljamo prst u oko drugima, oni ne žele da gledaju, oni nas ne slušaju”, rekao je predsjednik Dodik i dodao da kod Srba nema porodice u kojoj nekog nema, da li stradao u ovom ili nekom prošlom ratu.

Predsjednik Srpske je podsjetio na činjenicu da je u prošlom vijeku izgubljeno pola srpske populacije, što govori da su Srbi stradalnički narod i da su meta, te da on, kao predsjednik Republike, može da posvjedoči o nepravdi prema srpskom narodu i Srbiji.

“Ključna riječ srpske istorije je sloboda, za koju se ginulo, davalo i nije oklijavalo. Činjenica da je 34.000 imena Srba koji su stradali u proteklom ratu govori da su narativi koji su stvoreni o građanskom ratu bili lažni. Zapad je napravio svoj politički pristup prema Srbima na laži”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da će na stubovima spomen-obilježja biti i imena Bošnjaka i Hrvata koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske.

“Moramo da ih ističemo jer su ginuli za slobodu ovog prostora. Ja se zalažem za slobodu svakog i drugačijeg ovdje jer to govori o nama koji smo većina”, rekao je predsjednik Dodik.

Kad to govori, kaže predsjednik Srpske, ne govori jer misli dobro za BiH, jer je to podvala srpskom narodu, naglasivši da je BiH kao oblik koji bi bilo kako preživio isključivo usmjeren eliminaciji srpske slobode i majorizaciji.

Predsjednik Republike Srpske je pozvao Srbe da se okupe oko ideje koja se zove srpski nacionalni interes, navodeći kako čitav svijet propada koji je eliminisao nacionalni identitet.

Predsjednik Srpske napomenuo je i da će Vlada Srpske izdvojiti ozbiljan novac za izgradnju Memorijalnog centra u Donjoj Gradini, koji će graditi sa Srbijom.

Fotografije: Kabinet predsjednika Republike Srpske / Borislav Zdrinja