Konferencija za medije predsjednika Republike Srpske

29/04/2024

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik održao je danas u Istočnom Srajevu konferenciju za medije.

Predsjednik Republike izjavio je da mu je uskraćeno elementarno pravo na pravično suđenje pred Sudom BiH, budući da se u namještenu formu pokušava ugurati sve i svašta.

“Nemamo mogućnost da ovdje dokažemo svoju nevinost”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da se dokazuje tvrdnja da je proces protiv njega politički namješten.

“Nisam advokat, ali dovoljno znam da je nemoguće da internet stranica OHR-a bude vjerodstojna, to samo govori u kakvoj zemlji živimo”, poručio je predsjednik Republike.

Predsjednik Dodik je naveo da je BiH vježbalište u koju dolaze nedovršeni i da pokušavaju voljom sile koja stoji iza njih da nameću sistem.

Predsjedniik Srpske je izjavio da smatra da je dobro da se ide do kraja i vidi se sva farsa.

“Tužilaštvo ništa nije imalo, izvodilo svjedoke koji su radili svoj posao”, istakao je predsjednik Republike i dodao da je ovdje sve nakaradno po uzoru na Haški tribunal i da se pravi pompezna priča.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je BiH u ozbiljnoj i stvarnoj krizi i da proces koji se pred Sudom BiH vodi protiv njega govori o kolonijalnom karakteru BiH.

Predsjednik Dodik je naveo da proces protiv njega vode Sud i Tužilaštvo, koji nemaju ustavnu osnovu i na bazi odluka koje nemaju ni ustavnu, niti zakonsku snagu.

“Imaju iza sebe nakaradnu volju jednog dijela tužilaca, koji eto nešto fingiraju i upućuju Sudu da nam sude i zarobljavaju vrijeme, kako bi na kraju sve ispalo istina ono od početka, a to je da je američki ambasador u BiH Majkl Marfi na jednoj večeri skupio njih i rekao: `Krenite odmah`. A, najbolji dokaz za to je onaj Peđa Kojović koji prije nekoliko dana kaže: `Evo vidjećemo, raščistiće se situacija u ovoj zemlji. Čekamo odluku Suda koji će odlučiti ko može ići dalje`”, izjavio je predsjednik Srpske.

Predsjednik Republike je poručio da je to ozbiljan pritisak na Sud, dijela javnosti koji pokušava da na silu održi BiH koja je neodrživa i koja je u stvarnoj krizi.

Predsjednik Dodik je konstatovao da je sudski proces protiv njega odraz kolonijalne BiH.

Predsjednik Srpske je rekao da je najzanimljivije na suđenju bilo kada je sudija rekla tužiocu da više ne upada u riječi i da će ga kazniti.

“Dobacio sam i rekao da je molim da ga kazni, jer je kriv. A, onda je ona meni uzvratila da će i mene kazniti, pa sam joj rekao opet, molim te kazni i mene. To je bilo najzanimljivije na ovom današnjem suđenju”, izjavio je predsjednik Republike.

Fotografija: RTRS