Sastanak sa generalnim direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju

22/04/2024

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas sa generalnim direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom o aktuelnim političkim prilikama u Republici Srpskoj i BiH.

Predsjednik Republike naglasio je da odluka o otpočinjanju pristupnih pregovora predstavlja dobar znak za nastavak reformskih procesa, naglasivši da domaće institucije i izabrani politički predstavnici trebaju biti jedini relevantni za donošenje odluka.

Predsjednik Dodik istakao je važnost učešća u Planu rasta za Zapadni Balkan i naglasio da će radni tim iz Republike Srpske biti operativan u tom procesu.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da Srpska podržava evropski put BiH, na kojem želi da bude vidljiva, uz puno uvažavanje njene ustavne pozicije, kao i dejtonske strukture BiH. 

Sastanku su prisustvovali i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i  šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler.

Fotografija: Kabinet predsjednika Republike Srpske / Borislav Zdrinja