Konferencija za medije predsjednika Republike Srpske

17/04/2024

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik održao je danas u Istočnom Sarajevu konferenciju za medije.

Predsjednik Republike je naglasio da Srpska smatra da je nakaradno sve što je urađeno u posljednje vrijeme i štetno za BiH, te da potvrđuje podjelu.

Predsjednik Dodik je istakao da je BiH kolonija i da je sve što se dešava u skladu sa tim, te da je sve jasno i kroz postupak koji se vodi protiv njega u Sudu BiH.

Predsjednik Srpske je poručio da je BiH u sistematskoj krizi, da je ona i napravljena da bude u krizi.

“Dejtonski sporazum je greška jer je dao strancima da upravljaju BiH i zato ne možemo ništa da uradimo. Zato mi dobijemo pregovarački status i zato nakon pet dana sve to se sruši da bi se dalo na značaju strancima, a ne domaćem faktoru”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je dodao da je danas organizovao sastanak partnera u vlasti na nivou BiH, u posljednjem pokušaju, kako bi pokušali da dogovore neke stvari, koje su inače dogovarali, ali to kasnije razvale američki ambasador Majkl Marfi i predstavnici bosanskih muslimana.

Predsjednik Srpske je rekao da se na Izbornom zakonu intervenisalo da bi se sakrile ranije nabavke zbog čega se traži 140 miliona KM, te da su američki ambasador Majkl Marfi i Kristijan Šmit instruisani kako bi rješenje bilo doneseno.

Predsjednik Dodik je naveo da je Izborni zakon jedan od najvažnijih sistemskih zakona u svakom društvu nakon Ustava.

Predsjednik Republike je podsjetio da je taj zakon o tehničkim izmjenama već bio prošao Predstavnički dom, a da je bošnjački klub u Domu naroda napustio sjednicu i na taj način blokirao rad Doma.

“Znači da su namjerno blokirali sistem odlučivanja da bi se pojavio Šmit, donijeo rješenje, a onda ga dopunio da bi ojačao kriminalnu dimenziju sve te nabavke, a to znači da ovi članovi Centralne izborne komisije ne mogu da budu smijenjeni prije 2027. godine”, rekao je predsjednik Srpske.

Predsjednik Republike Srpske je poručio da je spreman da deblokira evropski put BiH, ako to misle i partneri u vlasti na niovu BiH.

“Ako misle da danas treba da razgovaramo, ja sam spreman zbog te evropske budućnosti da vratimo Izborni zakon”, naglasio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je dodao da Izborni zakon može da se stavi sutra na dnevni red jer je zakazan Predstavički dom, može da bude usvojen, a može da bude otkazan i da se kaže da ne može nijedan pojedinac nametniti zakon.

Predsjednik Srpske je poručio da je potenciranje priče o Srebrenici u UN neće doprinijeti pomirenju, istakavši da se tamo nije dogodio genocid.

“Mogu da razumijem stradanje i bol, u Srebrenici je bila manipulacija. Nije se desio genocid već pokušano da se nametne genocid zato što je jedini kohezivni faktor koji u političkom smislu okuplja Bošnjake”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je podsjetio da su svi koji su potraživani od bilo kog suda za Srebrenicu procesuirani i osuđeni, ali je takođe ukazao da nije osuđen onaj koji je počinio najveći zločin na prostoru Srebrenice Naser Orić. Naser Orić, kaže predsjednik Republike, kad god ga neko prozove, šalje prijetnje.

Predsjednik Dodik je naveo da je razbijen sistem odlučivanja na spoljnopolitičkim pitanjima jer o tome nije odlučivalo Predsjedništvo BiH, a naglasio je i da ne može niko unilateralno da se predstavlja u ime u BiH ako za to nema odluke.

“Rušite BiH za koju se navodno zalažete. Ako se donese rezolucija o Srebrenici u UN nećemo da živimo sa vama. I ne prijetim”, naglasio je predsjednik Republike.

Predsjednik Srpske je zahvalio svima koji mu daju podršku i solidarišu se sa njim i sa Republikom Srpskom u procesu koji se vodi pred Sudom BiH.

“Znam da nisam Republika Srpska, niti se sudi Srpskoj, ali se sudi predsjedniku Republike jer sam potpisao ukaz i zato sam ovdje”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je naglasio da se u ovom procesu ništa neće desiti. “Ovo je nemoguće presuditi. Mislim da treba da idemo do kraja i pokažemo potpuni besmisao”, zaključio je nakon konferencije za medije predsjednik Srpske.

Fotografija: Kabinet predsjednika Republike Srpske / Borislav Zdrinja