Sastanak najviših zvaničnika Republike Srpske i Srbije 

11/04/2024

Sastanak najviših zvaničnika Republike Srpske i Srbije koje predvode predsjednici Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić održan je danas u Beogradu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je rezolucija o Srebrenici koja bi trebalo da se nađe pred Generalnom skupštinom UN rušenje mogućnosti da se živi u BiH i da će sve učiniti da do svesrpskog Vaskršnjog sabora ubijedi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da podrži odluke koje će tim povodom donijeti Srpska.
Predsjednik Dodik rekao je da će Srpska napustiti odlučivanje u BiH i Srpska će svoj status regulisati tako da samostalno nastavi dalje.

Predsjednik Republike istakao je da će Narodna skupština Srpske zasijedati 18. i 19. aprila i da će doniejti određen odluke, a biće organizovan i veliki miting u Banjaluci.

“Sve ću učiniti da do 5. maja ubijedim predsjednika Vučića da podrži sve odluke koje srpska namjerava da preduzme”, rekao je predsjednik Dodik nakon sastanka najviših zvaničnika Srpske i Srbije u Beogradu.

Predsjednik Srpske naveo je da je obavijestio Vučića o situaciji da je mimo procedure pokrenuta inivijativa o rezoluciji o Srebrenici.

“Taj akt je upućen bez saglasnosti organa BiH, predstavlja samo bošnjačku stranu i direktno je upren protiv Srpske”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike Srpske ponovio je da se u Srebrenici nije desio genocid i da je to izmišljena forma u kojoj su pokušali da satanizuju čitav srpski narod i da kroz individualne presude to prebace na kolektivnu odgovornost srpskom narodu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je na prostoru Srebrenice poginulo, odnosno ubijeno 3.500 Srba i oko 4.100 Bošnjaka i da je stradanje Srba odbačeno kao takvo, a samo se favorizuje priča o stradanju Bošnjaka.
“To je spekulacija i prevara koju su još smislili da bi opravdali bombardovanje koje je NATO vršio mimo odluka Savjeta bezbjednosti i drugih nadležnih institucija”, rekao je predsjednik Dodik nakon sastanka rukovodstava Republike Srpske i Srbije u Beogradu.

Prema riječima predsjednika Republike Srpske, sve se nastavlja u jednom slijedu ignorisanja istorijskih i činjenica na terenu i želje da se izgradi savremno društvo na budućnost.

“Ako neko pokušava uporno da kvalifikuje krivicu za jedan narod, a traži da mi živimo s njima, to je apsurdno, nema nikakvog smisla, ne vodi nikakvom pomirenju i ne može ništa da znači”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike dodao je da je zahvalan predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je saslušao rukovodstvo Republike Srpske. 

Sastanku u Vili “Mir” prisustvovali su srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, predsjednik Skupštine Srbije Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Fotografije: Kabinet predsjednika Republike Srpske – Borislav Zdrinja.