Sastanak sa gradonačelnikom Trebinja, načelnicima hercegovačkih opština i ministrima u Vladi Republike Srpske

20/03/2024

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Trebinju sa gradonačelnikom Mirkom Ćurićem, načelnicima hercegovačkih opština i ministrima u Vladi Republike Srpske.

„Hercegovina je u fokusu Vlade Republike Srpske i narednih 10-ak dana će se dobiti pregled problema svake od hercegovačkih opština“, izjavio je predsjednik Republike Srpske i najavio da će sa premijerom Radovanom Viškovićem do kraja aprila posjetiti svaku od tih opština kako bi se riješila ta pitanja.

Predsjednik Dodik je rekao da su čuli konkretne probleme svake od vih opština, navodeći da je i do sada zajedničkom saradnjom učinjeno dosta na rješavanju njihovih problema, kojih i dalje ima i treba ih rješavati.

Predsjednik Republike je istakao da radovi na novoj bolnici u Trebinju idu bržom dinamikom nego što je predviđeno, istakavši da se u nju ulaže više od 120 miliona KM sredstava Vlade Republike Srpske.

“Podržaćemo i izgradnju Kongresnog centra u Trebinju” rekao je predsjednik Dodik i dodao da i druge opštine u Hercegovini imaju pažnju za rješavanje njihovih problema.

Predsjednik Srpske je podsjetio da su u prethodnom periodu uloženi veliki napori da se sanira stanje u opštini Nevesinje, što je evidentno, te da postoje i drugi problemi koje treba rješavati u opštinama Ljubinje, Berkovići i ostalim.

“Tri su sfere ključne – energetika, poljoprivreda i turizam i u okviru toga svaka opština treba da locira svoje razvojne planove”, rekao je predsjednik Republike.

Predsjednik Republike Srpske je napomenuo da su načelnici opština iznijeli kao najvažnije obnavljanje putne komunikacije, podsjetivši da je u toku izgradnja puta preko Tjentišta, što je u sklopu napora za izgradnju brze ceste od Trebinja do Višegrada, za koju bi do kraja godine trebalo da se uradi master plan.

“Taj plan predviđa da se od Trebinja do Gacka gradi brza cesta sa četiri trake, a da se preko planine ide sa trećom trakom koja će omogućiti brzu komunikaciju, tako da će to biti do Foče, a od Foče ćemo dalje nastaviti sa četiri trake”, naveo je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske je pojasnio da taj master plan za čitavu Republiku nije lako rješiv i da je skup, ali da se mora početi to graditi.

Predsjednik Republike Srpske je dodao da je komunikacijska izolovanost Hercegovine koja je bila prije 15-ak godina bitno smanjena i napravljen je put ka Herceg Novom, kao i vijadukt na Tjentištu, ali život traži više, kao što je i projekat aerodroma u Trebinju.

Predsjednik Dodik je dodao da su za aerodrom potrebne i neke međunarodne saglasnosti, što se čeka, a usput se rješavaju pitanja poput imovinsko-pravnih, deminiranja i slično.

Fotografije: Kabinet predsjednika Republike Srpske / Borislav Zdrinja