Održan bilateralni sastanak sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom

01/03/2024

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas, u Antaliji na Diplomatskom forumu, sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Ovom prilikom, predsjednik Dodik je rekao da je sa predsjednikom Erdoganom razgovarao o ekonomskoj saradnji i realizaciji ranije započetih projekata u Republici Srpskoj.

“Razgovarali smo o raznim projektima u Srpskoj, prije svega o izgradnji auto-puta, što je bio i ključni razgovor sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, koji je veoma zainteresovan da dođe do izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo”, rekao je predsjednik Republike Srpske.

Predsjednik Republike je naglasio da je ovo bio jedan veoma složen i sadržajan dan, koji je počeo sa nizom sastanaka sa određenim privrednicima.

Predsjednik Srpske ističe da misli da tu postoji jedno dobro rješenje, a ostalo je samo da se sprovedu određene procedure.

“Uslovi koji se ovdje nude za to, su nama veoma prihvatljivi, ta procedura će se morati završiti u što skorijem periodu, kako bi se krenulo u realizaciju. Sa predsjednikom Erdoganom sam razgovarao i o određenim elementima poljoprivredne saradnje i političke situacije. Ono što je za nas važno, da možemo raditi na dionicama puteva u Srpskoj, ne čekajući Federaciju. Imamo dobar dogovor o toj realizaciji“, poručio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je naveo, kada je riječ o političkoj situaciji, da je sa predsjednikom Erdoganom razgovarao o BiH, gdje je napomenuo da je za Republiku Srpsku prihvatljiva samo Ustavna BiH, koja je visoko decentralizovana. 

“Da se poštuju međunarodni sporazumi i da se prekine sa međunarodnom intervencijom”, poručio je predsjednik  Srpske.

Fotografija: RTRS