Svečani prijem povodom Dana Republike Srpske i godišnjice proglašenja prvog Ustava Republike Srpske u Srbiji

28/02/2024

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obratio se večeras u Beogradu na svečanom prijemu povodom 9. januara – Dana Republike Srpske i 32. godišnjice od proglašenja prvog Ustava Republike Srpske.

Predsjednik Republike poručio je ovom prilikom da je Srpska stvorena da bude nezavisna i odluka o njenom stvaranju nije bila hir, nego odgovoran zadatak koji je morao biti ispunjen kako Srbi ne bi izgubili sve.

“Srbi su znali i nosili u sebi stradanja Jasenovca, Prebilovaca i drugih mjesta gdje smo izgubili našu mladost. Nismo željeli da se to ponovi”, rekao je predsjednik Srpske.

Predsjednik Dodik je naglasio da Republika Srpska tada nije bila refleks, nego istorijska težnja Srba.

“Srpska izaziva mnoge i ne da im mira. Mnogi su ljuti što postojimo, a mi ponosni živimo naš život slobode koji se zove Republika”, poručio je predsjednik Republike Srpske.

Predsjednik Srpske je naglasio da je Republika Srpska definitivno država, koja samo nema stolicu u Ujedinjenim nacijama, jer joj je nisu dali.

Predsjednik Dodik je rekao da su Srbi u Srpskoj spremni da budu dio mira na ovom prostoru, ali da nisu spremni da izgube Republiku Srpsku i ostaju privrženi svom srpskom nacionalnom indentitetu, ne upadajući u neoliberalnu zabludu.

Predsjednik Republike je naglasio da je važno šta kažu Srbi, a ne stranci, i poručio da neće uspjeti pokušaji uništavanja kolektivne svijesti Srba.

“Naša politika može biti samo naša i ničija druga. Zato sam ponosan na Republiku Srpsku i njenu nezavisnost, mi ne biramo vladu, kao i Srbija, pod uticajem stranaca. To je izbor naroda i političke volje. To je veoma važno, a njima se to ne sviđa. Opstaćemo i ostaćemo i bićemo jednog dana sa Srbijom. Bićemo dio državne zajednice, teritorije. Danas smo već dio iste kulture, iste vjere”, poručio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da će Republika Srpska donijeti odluku o nezavisnosti ako bude nametnut zakon o imovini.

“Da li će to odgovarati našim prijateljima, ne znam. Da li će to biti teško za nas? Da, biće. Ali, mi ćemo to uraditi, nemoj da iko sumnja da nećemo”, naglasio je predsjednik Republike.

Predsjednik Dodik je rekao da je to odlučio dio ljudi koji su sa njim u vlasti u Republici Srpskoj i da postoji napisana ta odluka.

“Razumijevajući kontekst u kojem se nalazimo, ja bih volio da Kristijan Šmit to ne radi. A kad me uhvati emocija, dođe mi da ga zamolim da to uradi”, rekao je predsjednik Srpske, navodeći da je BiH za Srbe moranje, dio birokatskog aparata Brisela i Stejt departmenta i Londona koji su je nametnuli sa namjerom da to razgrade prije nego što zaživi.

Predsjednik Republike je rekao i da Amerika smatra da javna imovina pripada BiH, ali da im on fino kaže da lažu, jer prema Dejtonskom mirovnom sporazumu sve ono što nije izričito dato nivou BiH pripada entitetima, te u tom Ustavu BiH nigdje ne piše da imovina pripada BiH.

Predsjednik Srpske je naglasio da srpsku nacionalnu snagu najviše urušavaju Srbi kolebljivog karaktera koji rade na javnim funkcijama i obavljaju ozbiljne odgovornosti.

Predsjednik Republike se osvrnuo i na jučerašnji boravak u Crnoj Gori, gdje srpski narod vodi tešku borbu za svoj identitet. Prema njegovim riječima, pitanje je šta bi bilo sa srpskim narodom da nije bilo Srpske pravoslavne crkve i njene borbe.

“Crkva je u prošlosti preživjela torturu i da nije bila uporna, ne bi bilo ni naroda. Gdje pokleknemo, izgubimo sve”, poručio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da Srpska pokazuje svoj odmjeren odnos i prema drugim vjerskim zajednicama.

Takođe, predsjednik Republike je naglasio da je ponosan na mladu generaciju koja je puna ljubavi prema Republici Srpskoj i koja poštuje i voli Srbiju, raduju se njenim uspjesima.

“Mi Srbi iz Srpske smo ponosni pripadnici srpskog naroda, ponosni na Srbiju i njena ostvarenja, na veliko prijateljstvo sa Rusijom i podršku koju dobijaju sa te strane. Pokušavaju da nas disciplinuju, da nas natjeraju na sankcije prema Rusiji i da Srpska bude dio tog aranžmana. To Rusiji ništa ne bi značilo, ali bi uništilo nas same. Srpska to neće prihvatiti. Ključna riječ za Srbe je sloboda”, poručio je predsjednik Dodik.

Ovom prilikom, predsjednik Republike Srpske je upitao šta smeta u priči o “srpskom svijetu”, šta je loše tu da svuda gdje se nalazi Srbin ima pravo na svoje pismo, krsnu slavu, srpsku pravoslavnu vjeru i na ljubav prema Srbiji i Republici Srpskoj.

Predsjednik Republike je rekao da je ponosan na odnos Srbije prema Srpskoj, i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, jer je njegova vlast pokazala da Srpsku stvaljaju u vrh svojih nastojanja da joj pomognu i da on o tome svjedoči.

Govoreći o prvom Ustavu Republike Srpske, predsjednik Dodik je naveo da su mnoge države dobile svoj ustav mnogo godina od svog konstituisanja, dok ga je Republika Srpska dobila odmah po svom konstituisanju.

Predsjednik Republike je rekao da se Srpska pokazala kao demokratska zemlja, imala podjelu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, kao civilizovani narodi, te da je od prvog dana tako funkcionisala, a u ratu se branila i izgubila za svoju slobodu oko 30.000 života, dok su mnogi morali da napuste svoje domove.

“Čuvamo Republiku Srpsku zato što je volimo, nismo spremni da jurimo lične komoditete da bismo nekima rekli da su u pravu i kada nisu”, poručio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je Republika Srpska imala u ratu svoju organizovanu vojsku, bila je organizovana država, a pri kraju rata je pristala da se odrekne ideje da bude nezavisna, da bude sa Srbijom, ne zato što je htjela, nego zato što je morala da prihvati dejtonsku BiH.

Predsjednik Republike je naglasio da je rukovodstvo Republike Srpske prošlo kroz režim međunarodnih sankcija jer nisu izvršavali naloge suprotne Dejtonu.

“Dejton se može mijenjati samo voljom Republike Srpske i u dogovoru sa Federacijom BiH. Republika Srpska neće propustiti priliku da uradi ono što je potrebno i ima odgovor na sva pitanja”, poručio je predsjednik Republike Srpske.

Predsjednik Dodik je rekao da su Srbi odgovoran narod, privržen istoriji, te napomenuo da se treba sjetiti onih koji su tu bili prilikom osnivanja Republike Srpske, poput prvog predsjednika Radovana Karadžića, prvog predsjednika Narodne skupštine Momčila Krajišnika, kao i potpredsjednika Biljane Plavšić i Nikole Koljevića.

Predsjednik Republike je napomenuo da ne treba zaboraviti i one koji su danas u kazamatima, poput Karadžića i generala Ratka Mladića, čiji je sin Darko Mladić prisustvovao večeras.

Tradicionalnom prijemu prisustvovali su i Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije, izaslanik predsjednika Srbije Nikola Selaković, predsjednici skupština Srpske i Srbije Nenad Stevandić i Vladimir Orlić, šef Predstavništva Republike Srpske Mlađen Cicović, koji je i domaćin prijema, kao i ostali zvaničnici Republike Srpske i Srbije.

Fotografije: SRNA