Konferencija za medije predsjednika Republike Srpske

23/02/2024

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik održao je danas u Banjoj Luci konferenciju za medije povodom veoma uspješne posjete Bjelorusiji i Ruskoj Federaciji, gdje je predvodio delegaciju Republike Srpske.

Predsjednik Republike sastao se, 19. februara, u Minsku sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom, a potom 21. februara, u Kazanju sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji mu je uručio Orden Aleksandra Nevskog.

Predsjednik Srpske je naglasio da je u Bjelorusiji održao brojne sastanke koji su rezultirali potpisivanjem ugovora o saradnji na polju medicine, poljoprivrede i saobraćaja, te dodao da je riječ o modernoj državi koja ima šta da ponudi na tržištu.

Predsjednik Dodik je istakao važnost saradnje u oblasti medicine, navodeći da su brojni pacijenti iz Srpske uspješno završili proces transplantacije organa, izrazivši zahvalnost i ministru zdravlja i socijalne zaštite Alenu Šeraniću na održavanju veza sa Minskom u tom segmentu.

“Preko 20 osoba je izvršilo transplantaciju organa, i to po standardima kakvi važe i za građane Bjelorusije. Od toga je troje djece. Jedno dijete je upravo otputovalo u Bjelorusiju”, naveo je predsjednik Republike.

Predsjednik Srpske  je posebnu zahvalnost iznio i prema Nedeljku Eleku, počasnom konzulu Bjelorusije u BiH i direktoru “Sarajevo-gasa”, istakavši da je Bjelorusija zemlja sa kojom se može ostvariti još bolja saradnja.

Predsjednik Dodik je naglasio da Bjelorusija veliku pažnju daje oblasti poljoprivrede i da će posredstvom resornog ministarstva u Srpskoj i ministra Save Minića Srpska tražiti saradnju kada je riječ o razvoju tehnologije i savremenoj industriji poljoprivrednih mašina i opreme.

Tokom posjete Minsku potpisan je Memorandum o saradnji Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Komiteta za zdravlje Bjelorusije u oblasti kadaverične medicine, te dogovorena posebna linija podsticajnih sredstava poljoprivrednicima iz Srpske.

Takođe, predsjednik Republike je rekao da je  tokom boravka u Bjelorusiji dogovorio isporuku deset autobusa na električni pogon koji će biti donacija predsjednika za deset opština i gradova u Srpskoj za besplatan prevoz đaka i studenata.

“Osnovni cilj je da se ti autobusi koriste u gradskim prostorima za besplatan prevoz đaka i studenata, a jedan od njih, kada govorimo o Banjaluci, će ići i prema Kliničkom centru da smanjimo gužve. U suštini, to odgovara svim savremenim standardima”, naveo je predsjednik Srpske.

Tokom posjete Ruskoj Federaciji, predsjednik Republike Srpske razgovarao je i sa predsjednikom Vladimirom Putinom o mnogobrojnim važnim temama.   

“Razgovor sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom je bio veoma uspješan i odnosio se na sve segmente međusobnih odnosa. Pozitivan odnos Putina prema Srpskoj je pokazan i ovaj put. Putin je posvećen očuvanju mira u regionu”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je izjavio da poštuje činjenicu da se Ruska Federacija ne miješa u unutrašnje odnose u Srpskoj i BiH, te da je i Rusija jedna od onih koja brani Dejtonski mirovni sporazum od SAD.

“Sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom sam razgovarao o činjenici da u BiH postoji neizabrani stranac. Putin je za to znao i ranije. Nedopustivo je da se bilo kakav stranac miješa u unutrašnje stvari i da nameće rješenja”, naglasio je ovom prilikom predsjednik Srpske.

Predsjednik Republike je istakao da je važno da se poštuje slovo Dejtonskog sporazuma i da samo strane u BiH mogu da dogovaraju druge aranžmane.

Predsjednik Dodik je naglasio da sastanak sa Putinom predstavlja jačanje saradnje Republike Srpske i Rusije, te jača stav Srpske da nema namjeru da uvede sankcije Rusiji.

“Sam predsjednik Putin je to potvrdio riječima da zna sa koliko napora mi to činimo, ali da to Rusija veoma cijeni. Mi smo rekli da ne želimo članstvo u NATO. Mi ne želimo da radimo na tome bilo šta. To nije stvar Putina, ili bilo koga, to je stvar nas, istih onih koje je taj isti NATO bombardovao osiromašenim uranijumom i nanio ozbiljne posljedice u životima mnogih naših ljudi”, poručio je predsjednik Srpske.

Predsjednik Dodik je rekao da je delegacija Srpske ohrabrila predsjednika Putina da ruske kompanije nastave ulaganja u Republiku Srpsku.

“Zvanični podatak Spoljnotrgovinske komore BiH je da je najveći investitor u 2023. godini na prostoru BiH bila Ruska Federacija. I to je nešto što mnogi žele da sakriju, da ne vide, ali to je činjenica”, naveo je predsjednik Republike.

Predsjednik Dodik je naglasio da je delegacija Srpske istakla da želi ruski gas za sve ljude u BiH, bilo u Federaciji BiH ili Republici Srpskoj, i to po istim uslovima.

Predsjednik Srpske je rekao da iz Bjelorusije i Rusije dolazi sa dobrim iskustvima i mnogo energije da se nastavi dalje sa saradnjama.

“U razgovoru sa predsjednikom Putinom dotakli smo se izgradnje naučnotehnološkog parka. Zamolio sam ga da bude jedan od pokrovitelja takvog parka u Republici Srpskoj. Predsjednik Putin je pristao”, rekao je  predsjednik Republike.

Predsjednik Dodik je naglasio da je to za Srpsku veoma važno.

Predsjednik Srpske je naveo da su razgovarali i o nekim novim oblicima saradnje koji će biti poznati u narednom periodu, kao i da je razgovarao sa rukovodstvom Tatarstana iz kojeg bi predstavnici jedne kompanije trebali posjetiti Republiku Srpsku za dogovor o saradnji.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je zadovoljan činjenicom da mu je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin tokom ove posjete uručio Orden Aleksandra Nevskog, koji mu je dodijelio u junu prošle godine, a koje je najviše rusko odlikovanje koje se dodjeljuje stranim državnicima.

“Orden Aleksandra Nevskog je drugo po rangu i značaju odlikovanja koje dodjeljuje Ruska Federacija. Prvo je Heroj Rusije, a drugo je Aleksandar Nevski”, naglasio je predsjednik Srpske.

Predsjednik Republike najavio je za naredni period niz posjeta različitim zemljama, kako u regionu, tako i u svijetu, te napomenuo da će u naredna četiri mjeseca dva puta posjetiti Rusku Federaciju.

“U aprilu ću učestvovati na bezbjednosnoj konferenciji u Sankt Peterburgu, a u junu ću opet posjetiti taj grad u kojem će biti održan Ekonomski forum, koji se godišnje održava pod pokroviteljstvom predsjednika Rusije Vladimira Putina. Početkom sljedeće sedmice idem u Crnu Goru, pa ću krajem te sedmice biti u Antaliji, na poziv prijatelja iz Turske”, poručio je predsjednik Dodik.

“Očekujem da ćemo do kraja marta ugostiti i našeg prijatelja, mađarskog premijera Viktora Orbana, a u međuvremenu vjerujem da ću se sresti i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem”, rekao je predsjednik Republike Srpske.

Fotografija: Kabinet predsjednika Republike Srpske / Borislav Zdrinja