Predsjednik Republike razgovarao sa poslanicima u Narodnoj skupštini Srbije Branimirom Nestorovićem, Brankom Lukićem i Aleksandrom Pavićem

14/02/2024


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjaluci sa poslanicima u Narodnoj skupštini Srbije Branimirom Nestorovićem, Brankom Lukićem i Aleksandrom Pavićem.
Predsjednik Republike izjavio je da se Republika Srpska kao i Srbi na Kosovu i Metohiji nalaze pod pritiskom Amerike, Velike Britanije i EU koja prati politiku SAD.

Predsjednik Dodik  rekao je da situacija na Kosovu i Metohiji nije samo stvar zvaničnog Beograda, nego svih Srba gd‌je god da žive.

“Kosovo je sastavni dio Srbije što ignorišu neke sile, ali značajan broj zemalja nije priznao Kosovo i Metohiju. Želi se Srbima na Kosmetu zagorčati život kako bi bili iseljeni i zato ih moramo ohrabriti”, rekao je predsjednik Milorad Dodik nakon sastanka sa poslanicima u Narodnoj skupštine Srbije Branimirom Nestorovićem, Brankom Lukićem i Aleksandrom Pavićem.

Predsjednik Srpske naveo je da je danas imao priliku da ugosti ljude koji javnim nastupom pokazuju da razumiju i promovišu Srpsku.

Predsjednik Dodik rekao je da je ključna saradnja Srpske i Srbije i osnovni cilj jeste da Srpska izgradi sposobnost za nezavisno d‌jelovanje i postojanje sa jakim vezama sa Srbijom.

“Svako ko je državljanin Srpske, treba da automatski dobije državljansvo Srbije i ovo pitanje treba završiti”, naglasio je predsjednik Dodik.
Predsjednik Republike istakao je da je zahvalan Nestoroviću i njegovim saradnicima što promovišu Republiku Srpsku i za prisustvo proslavi Dana Republike Srpske.

Predsjednik Dodik ponovio je da je međunarodni faktor ciničan, kao i da ima loše namjere prema Srbima u cijelosti, što se pokazuje na pitanju Kosova.

Prema riječima predsjednika Dodika, Srpska je u sličnoj situaciji u pogledu pritisaka od Amerikanaca koji pokušavaju da i dalje drže negativan trend prema cijelom srpskom narodu, njihovih trabanata Britanaca, a pogotovo EU koja je izgubila subjektivitet prateći američku politiku, izgubila svoju potenciju na mnogim destinacijama svijeta i danas ima ozbiljne probleme.

Predsjednik Milorad Dodik istakao je da se ne vidi da u procesu razgradnje Dejtonskog mirovnog sporazuma za Srpsku i Srbe ima neke budućnosti u okviru koji se zove BiH.

Predsjednik Republike Srpske naglasio je da je BiH zemlja u raspadu, te da nikada i nije bila ozbiljna struktura.

“BiH je danas protektorat kojim upravljaju sve nezavršene situacije kao što je i ovaj nezavršeni Šmit koji je pokušao da bude visoki predstavnik, pa nije uspio”, ukazao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske rekao je da je ovo sve samo još jedno kretanje BiH ka njenom političkom nestanku, ističući da je posebno vidljivo da je sve što Srpska pokuša da izgradi i dogovori na zajedničkom pristupu, d‌jelovalo optimistično, dok se nije uključila američka Ambasada i sve srušila.

Predsjednik Milorad Dodik naveo je da se nakon Laktaša u Sarajevu, pokušalo utvrditi ono što je dogovoreno.

“Imao sam papir, imala ga je i javnost, koji su dostavili predstavnici političkih partija iz Federacije BiH. Dostavili su svoje viđenje sastanka i čitao sam to redom i pitao da li su oni to napisali – jesu, i da se ja slažem sa ovim i ovim, to je bilo 99 odsto onog što su napisali. Na kraju sam ih pitao da li se slažu sa tim, a oni kažu da se ne slažu – sa svojim stavom koji su iznijeli samo dva dana prije i napisali ga”, naveo je predsjednik Dodik, te dodao da je rezultat toga da je američki ambasador održao javno predavanje šta može, a šta ne može.

Predsjednik Republike rekao je da Srpska nastavlja sa politikom ignorisanja onih koji se miješaju u unutrašnje stvari druge zemlje, što je, kako je podsjetio, zabranjeno Poveljom UN.

Predsjednik Milorad Dodik istakao je da su Bošnjaci odustali od dogovora pod pritiskom američkog ambasadora.

“Na dan kada smo držali sastanak u Sarajevu ujutro je Angelina Ajhorst, zadužena za saradnju sa BiH u ime evropske komisije, iznijela stav u kome je rekla da EU poštuje dogovor domaćih političara i to je trajalo samo dva sata, nakon čega je američki ambasador javno rekao da smatra da te stvari koje smo mi dogovorili nisu dobre i sve je palo”, podsjetio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike Srpske ocijenio je da su SAD najviše krive za to što BiH ne ide ka EU, budući da ruše svaku vrstu dogovora, a na kraju će se moći zaključiti da su učinili uslugu, jer je EU struktura u raspadu.

Predsjednik Dodik rekao je da je član Odbora za srpski svijet, navodeći da Amerikanci razvijaju američki svijet, dok Srpska navodno ne može da ima ništa, a Nijemci su bili u dvije države, ujedinili se i niko im ništa nije rekao.

“Povelja UN ne poznaje male i velike države, nego samo narode i države, bez obzira koliki ste, imate ista prava jer ste faktor i subjekt”, pojasnio je predsjednik Milorad Dodik.

Predsjednik Srpske je upitao šta je loše u tome – identitet koji je suština, jezik, pismo, vjera i krsna slava.

Predsjednik Republike Srpske postavio je pitanje zašto Srpska i srpski narod nemaju prava koja imaju drugi narodi.

Prema riječima predsjednika Republike, posljednjih dana je nemoguće razgovarati sa ljudima iz Sarajeva.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je da se Ustavni sud BiH 2001. godine trebao riješiti stranih sudija, a sada muslimani izlaze sa tezom da od devet sudija oni trebaju da imaju pet, ne želeći da se riješe stranaca. 

Fotografije: Kabinet predsjednika Republike Srpske / Borislav Zdrinja