Predsjednik Dodik glasao na parlamentarnim izborima u Republici Srbiji

17/12/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik glasao je danas u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Banjaluci na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji.

Predsjednik Republike Srpske ukazao je na to da se pokuša obezbijediti da svi građani Srpske imaju automatsko državljanstvo Srbije što bi omogućilo veću integraciju.

“Iskoristio sam svoje pravo kao državljanin Srbije da glasam u Konzulatu u Banjaluci. Vidim da je velika izlaznost, da su ljudi zainteresovani za izbore i da će to obezbijediti veliku podršku političkim snagama u Srbiji koje nju čine stabilnom”, rekao je predsjednik Srpske.

Predsjednik Republike je istakao da stabilna Srbija pruža oslonac i podršku Srpskoj za procese koji su neizvjesni i teški za srpski narod i Republiku Srpsku.

“Zato je važno da mi u Republici Srpskoj dobijemo automatsko državljanstvo Srbije, da se to obezbijedi a ne da prolazimo kroz teške procedure”, izjavio je predsjednik Dodik i dodao da na tome insistira na sastancima sa rukovodstvom Srbije, sa kojom Srpska ima odličan odnos.

Predsjednik Republike Srpske je naglasio da je stabilna i jaka Srbija interes naroda u Republici Srpskoj.

Predsjednik Srpske ukazao je da su glasači iz Republike Srpske državljanstvo dobili od Srbije i imaju pravo da glasaju u Republici Srpskoj, s obzirom da pojedini političari u Srbiji osporavaju pravo glasanja Srbima iz Republike Srpske.

“Tako je u svim zemljama svijeta. Po tom principu ne bi mogao niko da glasa u Njemačkoj, ne bi mogao niko da glasa u Americi, ima tamo državljana Srbije kojima bi bilo veoma skupo da baš danas dođu u Srbiju i glasaju. Tamo se izbori organizuju u ambasadama i konzulatima. U čemu je razlika, šta je problem?”, upitao je predsjednik Republike.

Predsjednik Dodik je dodao da oni koji su kroz izbornu kampanju Republiku Srpsku nazivali svakakvim imenima nisu prijatelji Srpske i srpskog naroda.

“Republika Srpska će na njihovu žalost ostati integrisana, jaka i politički značajan faktor. Ponosan sam na sve ljude ovd‌je koji imaju srpsko državljanstvo”, rekao je predsjednik Srpske.

Fotografije: Kabinet predsjednika Republike Srpske / Borislav Zdrinja