Predsjednik Dodik na božićnom prijemu kod potpredsjednika Republike Srpske Davora Pranjića

11/12/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je u Narodnoj skupštini Republike Srpske, božićnom prijemu koji je organizovao potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davor Pranjić.

Predsjednik Republike rekao je da je večerašnji božićni prijem prilika da pokažu u Srpskoj da zajedno rade na stabilizaciji prilika i mira i da su spremni na razumijevanje i podršku, pogotovo na stvarima koje kod sve tri vjere uvijek pozivaju na okupljanje i dobro među ljudima.

Predsjednik Srpske je istakao da se zbog toga večeras šalje poruka ljubavi, mira i dostojanstva.

“Ne bi trebao niko nikome da smeta u pogledu toga da se porodica okupi, oko onoga što ovd‌je tradicionalno predstavlja katolički Božić, što predstavlja pravoslavni Božić ili ono što predstavnici Islamske zajednice proslavljaju”, izjavio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je ukazao da je uvijek problem ako se počnu vjera i vjerske zajednice, institucije previše približavati sferi upravljanja u politici, policiji ili državi, kao i zloupotrebe te vrste, nametanje nekome druge procedure ili vjere.

“Mislim da se od toga trebamo što više udaljiti, što više podržavati osobenosti kod ljudi, njihov identitet. Hrvati i katolici su opredijeljeni za takvu vrstu vjere i vjerovanja i to treba poštovati, kao što treba poštovati i sve druge bez obzira o kojoj vjeri je riječ, bez zloupotrebe vjere”, naglasio je predsjednik Srpske.

Predsjednik Dodik čestitao je potpredsjedniku Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davoru Pranjiću, svim Hrvatima i svim vjernicima katoličke vjere nastupajući Božić, uz želje da ga provedu u zdravlju i porodičnoj sreći.

Fotografije: Kabinet predsjednika Republike Srpske / Borislav Zdrinja