Sastanak sa specijalnim izaslanikom Francuske za Zapadni Balkan

07/12/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Palati Republike sa specijalnim izaslanikom Francuske za Zapadni Balkan Reneom Trokazom.

Predsjednik Republike upoznao je sagovornika sa trenutnom političkom situacijom u Republici Srpskoj i BiH, procesu evropskih integracija i drugim aktuelnim temama.

Predsjednik Dodik istakao je da su institucije Srpske posvećene evropskom putu, te da od Evropske unije i zemalja članica očekuju realističan i principijelan pristup prema BiH, kao i puno uvažavanje njene ustavne strukture. 

Tokom sastanka, predsjednik Republike prenio je specijalnom izaslaniku Francuske za Zapadni Balkan jasan stav da Srpska odbacuje svaku vrstu djelovanja Kristijana Šmita kao visokog predstavnika u BiH jer nije izabran u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Predsjednik Republike Srpske tokom sastanka istakao je opredijeljenost institucija Srpske ka očuvanju mira i stabilnosti, te dosljednom poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavne pozicije dva entiteta i tri konstitutivna naroda u BiH.

Današnjem sastanku je prisustvovao i ambasador Francuske u BiH Fransoa Delmas.

Fotografija: Kabinet predsjednika Republike Srpske / Borislav Zdrinja