Predsjednik Republike svečano otvorio sjedište Asocijacije „Stvaraoci Republike Srpske“

25/11/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske” Stevan Medić danas su svečano otvorili sjedište ove Asocijacije renovirani Mali dom na Palama.

U renoviranje Malog doma uloženo je 250.000 KM koje je Vlada Republike Srpske donirala Palama, uz obavezu da opština uredi objekat.

Ovom prilikom, predsjednik Republike je izjavio da je država najvažnije pitanje Srba oko kojeg se moraju okupiti i ukazao na potrebu da se gradi da ne bi bila izlagana skrnavljenjima.

“Svi smo imali ideju koja je bila ispravna, Republika Srpska i srpski narod. Ta ideja, dok ja stojim, računajte da smo u punom sastavu, sa mnom i sa mojom ekipom. Ali to nije sve, ne budemo li ostavili iza sebe ljude da na ovaj način poimaju Republiku Srpsku i njenu budućnost, sve smo izgubili”, poručio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske je izrazio zadovoljstvo da se na Palama danas čuva sjećanje na teške dane, kao i da će u narednom vremenu sigurno biti završena izgradnja zgrade Muzeja Republike Srpske u kojoj će se naći eksponati važni za istoriju i stvaranje Srpske.

Predsjednik Republike je ponovio da se ne smije zaboraviti prošlost. “Moramo biti hrabriji u tom isticanju jer to su činjenice”, naglasio je predsjednik Dodik.

“Stvaraoci Republike Srpske su plemenita i značajna ideja i važna organizacija u postojanju Srpske i nikada ne bismo trebali izgubiti motivaciju da dogradimo i nađemo nove metode i sadržaje koji će ovoj Asocijaciji dati dodatni značaj”, naglasio je predsjednik Republike.

Predsjednik Srpske smatra da bi djeca iz Srpske na ekskurzije trebala dolaziti i na Pale i na mnoga mjesta koja su važna za Srpsku u cjelini.

“Ono što nas čeka je da spasimo omladinu pritisaka koji nanosi savremeni život, da ih pokušamo dodatno edukovati i razvijati. Iz naših školskih udžbenika biće izbačeni svi sadržaji već u narednoj godini, koji ne odgovaraju našoj tradiciji, istoriji i onome što mi mislimo da je tačno u toj istoriji. Odbijamo bilo kakvu priču o tome”, rekao je predsjednik Dodik.

Prema riječima predsjednika Republike, brojne su pošasti ovog vremena protiv kojih se moramo boriti i zato smatra da je Asocijacija važna i da daleko više treba da ima aktivnosti.

Predsjednik Dodik je podsjetio na stalni pritisak i osporavanje kojem je Srpska izložena, kao i da je BiH ispregovarana država, da je BiH ostala pod dominacijom međunarodnog faktora koji je očuvao njeno postojanje.

“Praveći sinergiju muslimani u Sarajevu i međunarodni faktor ostali su na istom cilju, a to je potpisati Dejtonski sporazum i u međuvremenu ga razgraditi do mjere da je besmisleno postojanje Srpske”, naveo je predsjednik Republike.

Predsjednik Dodik je rekao da nisu računali da će ideja o srpskoj državi toliko snažno da se ispolji i da traje svih ovih 30 godina, kao i da Republika Srpska nije imaginacija.

U okviru današnje svečanosti otvorena je i izložba dokumenata, fotografija i drugih eksponata iz perioda od 1991. do 1996. godine.

Otvaranju renoviranog Malog doma prisustvovali su predstavnici Narodne skupštine Republike Srpske, stranaka, boračkih organizacija, poslanici prvog saziva i ministri prve tri Vlade, rukovodstva opštine i grada Istočno Sarajevo, predstavnici javnog i kulturnog života, zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

Fotografija: Kabinet predsjednika Republike Srpske / Borislav Zdrinja