Predsjednik Republike Srpske uručio posthumna odlikovanja povodom Vidovdana – krsne slave Vojske Republike Srpske

16/11/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uručio je danas u Banjaluci posthumna odlikovanja za 59 boraca Vojske Republike Srpske koji su odlikovani povodom Vidovdana – krsne slave Vojske Republike Srpske, poručivši da se tako iskazuje patriotski odnos prema onima koji su dali živote za Republiku Srpsku.

Riječ je o Medalji zasluga za narod, odnosno za zasluge stečene u borbi protiv neprijatelja i doprinos odbrani i oslobođenju Srpske.

Predsjednik Dodik je na uručenju odlikovanja u Palati Republike rekao da stradali borci nisu i neće biti zaboravljeni, ističući da ih se Srpska sjeća ukazajući im dužnu pažnju.

“Važno je da nastavimo ono što su oni radili – borbu za Srpsku. Životi koje su dali nisu uzalud. Uskoro ćemo obilježiti Dan Republike i to je ono što Srpska zaslužuje. Mnogo je udaraca na Srpsku da ona izgubi značaj, ali naša borba za njen opstanak nije lakša nego u oružanom dijelu rata. Mi smo u stalnoj borbi za Srpsku koja danas, uprkos svemu, dobro stoji i ne popušta pamteći one koji su za nju dali najvrednije – život. Život bi ovdje bio besmislen ako nema Srpske i ako ona ne bi bila vidljiva”, naglasio je predsjednik Republike.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da Srpska želi unaprijediti prava boračke populacije za šta ulaže znatna sredstva u saradnji sa boračkim organizacijama.

Predsjednik Republike je rekao da je Srpska trajna kategorija koja će izdržati sve pritiske zahvaljujući narodu i svom vođstvu.

“A poginulim borcima neka je slava. Mi ovdje moramo da branimo poziciju Srpske, Vojske Republike Srpske i njenih najboljih sinova. Živjeli Srpska i Srbija”, poručio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske je danas određeni broj odlikovanja uručio i članovima boračkih porodica koji iste ranije nisu preuzeli zbog objektivnih razloga.

Riječ je o Medaljama zasluga za narod, kao i po jednoj Medalji majora Milana Tepića i Srebrnnoj medalji za hrabrost.

Ceremoniji dodjele odlikovanja prisustvali su ministri u Vladi Srpske, predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, članovi porodica posthumno odlikovanih boraca, zvanice iz javnog, političkog i društvenog života Srpske.

Fotografije: Kabinet predsjednika Republike Srpske / Borislav Zdrinja